Znáte tento plevel, který je plný užitečných látek? Výtečný je i do salátů

Zahrada 01. července 2019 | 15:03 — Veronika Prášilová
Mnozí zahrádkáři ji považují za plevel. V jiných částech světa je však tato rostlina vyhlášenou lahůdkou. Pokud i vám roste tento nízký plazivý keřík s drobnými lístky na zahradě, zkuste jej náležitě zužitkovat. A o jaké rostlině že je řeč?
Další 3 fotografie v galerii
Pro někoho plevel, pro jiného lahůdka do salátu / Internet

Jedná se o takzvanou šruchu zelnou, která byla dokonce oblíbenou stravou indického vůdce Gándího.

Z jihu do celého světa

Dříve bylo možné tento druh listové zeleniny vidět v jižní Evropě, postupně se však rozšířila doslova do celého světa. A ani u nás není výjimečné, že ji najdeme na záhonech, podél cest nebo dokonce prorůstající z chodníků. Tato rostlina má okolo 40 odrůd, které se samozřejmě liší barvou i velikostí, ale každá z nich je skvělým základem salátů. To však neznamená, že ji nelze zpracovat také tepelně. Její úprava je podobná špenátu a skvěle chutná třeba i v polévkách.

Se sluníčkem sládne

Pokud u vás v zahradě ani okolí neroste, můžete si ji právě v tomto období vysadit. Osivo můžete do země zanést až do srpna, a to do sponu 20 na 4 cm. Lístky vám budou průběžně dozrávat do podzimu, obvykle do října. Vždy je sbírejte v poledne, případně odpoledne za plného slunečního svitu, jelikož budou jemnější a nasládlé.

Pokud byste je sbírali ráno, dostane se do popředí chuť kyseliny jablečné, která s přibývajícím sluncem a teplem metabolizuje. Vždy však šruchu sklízejte těsně před tím, než ji budete zpracovávat, protože velmi rychle vadne. Pouze krátkodobě ji můžete uložit v lednici ve sklenici s vodou. Toto platí například když v poledne šruchu posbíráte na večerní použití.

Plevel plný prospěšných látek

Rozhodně stojí za to šruchu ochutnat už proto, že je bohatým zdrojem vitaminů a antioxidantů. Dokonce je nejvyšším nositelem omega-3 mastných kyselin v porovnání s ostatní listovou zeleninou. Je bohatá i na vitaminy A, B a C, v létě pak vaše tělo ocení především hořčík, vápník, draslík a železo.

Mimo šruchy zelné stojí za vyzkoušení také jiný zajímavý druh u nás méně známé listové zeleniny. Je jím kadeřávek, který je také plný tělu prospěšných látek, a právě teď je vhodná doba pro jeho výsev. Více o této rostlině, která přežije i zimu, si můžete přečíst zde.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Největší rakouský skiareál mimo Alpy. Hochficht je na skok za hranicemi

Největší rakouský skiareál mimo Alpy. Hochficht je na skok...

Jakou strategii použít při rezervaci hotelu, abyste dosáhli...

Leden ve Špindlu ve znamení skvělého lyžování, nízkých...

Singapur láká stále více Čechů. Kdy je nejlepší čas na...

Kdy je nejlepší čas na návštěvu Vietnamu a co vás v této...

Pokud se vám zdají nabídky cestovních kanceláří příliš...

Zavřít reklamu