Chystáte se sázet brambory? Vyberte si správný varný typ

Zahrada 07. dubna 2019 | 08:39 — Veronika Prášilová
Vařené, pečené, smažené, jako příloha i hlavní chod, pochoutka k televizi. Pro někoho obyčejné brambory, pro jiného skvělá příležitost k experimentování. Jejich cena raketově stoupá, a tak jestli máte možnost, zkuste si vypěstovat vlastní.
Další 3 fotografie v galerii
Každý způsob přípravy brambor si žádá správný varný typ / Internet

Právě duben je vhodná doba na jejich sadbu. Jestli budete sadit poprvé, dobře zvažte, k jakému účelu je budete nejčastěji využívat.

Než začnete sázet

Aby byla vaše úroda úspěšná, je potřeba nejprve důkladně připravit půdu. Pravděpodobně jste si již na podzim záhon dobře prohnojili a nyní je na čase půdu prokypřit, aby se lépe prohřála. Přibližně týden před sadbou zkušení zahrádkáři doporučují půdu překrýt fólií, čímž se její teplota zvýší až o pět stupňů Celsia a urychlí se tak počáteční růst. Ovšem pozor, toto platí pouze u raných odrůd brambor.

Pokud neplánujete ranou sklizeň, připravte si klasicky řádky tak, že brambory budete vysazovat v řádcích od sebe vzdálených asi 35 cm a jednotlivým sadebním kouskům necháte 60centimetrový prostor. Aby se jim lépe dařilo, měli byste jim do půdy přidat přírodní hnojivo. Brambory jsou totiž náročné na živiny. Hloubka sázení je 4 - 6 cm. Pokud nemáte zahrádku, můžete si vypěstovat brambory třeba na balkoně.

Varné typy brambor

Jak jsme již uvedli, před tím, než si pořídíte bramborovou sadbu, musíte si ujasnit, k jakému účelu budete brambory využívat. Existují tři takzvané varné typy. Varný typ A je takový, který se hodí k přípravě salátů, brambory jsou totiž o něco tvrdší a nerozpadají se.

Nejčastější je varný typ B, který je primárně určený pro přípravu vařených brambor bez nutnosti další úpravy. Kdo si rád pochutná na bramborách s máslem a třeba mlékem, je pro něj tento typ ideální. Milovníci bramborových kaší nebo bramborových knedlíků by měli sáhnout po varném typu C, který je po uvaření primárně měkký a moučnatý. Existuje ještě takzvaný čtvrtý typ označovaný písmenem D, který ovšem není určený pro kuchyňskou úpravu. Mimo jiné se z takových brambor připravuje líh.

Sadbu jedině s certifikátem

Pokud jste si na podzim nepřipravili vlastní sadbu, není problém si ji koupit. U prodejců však trvejte na tom, aby sadba měla certifikát zaručující to, že je v pořádku ze zdravotního, biologického a fyzikálního hlediska. Sadba s certifikátem je navíc kontrolovaná na výskyt viróz, bakterióz a strupovitosti od jejího pěstování až po prodej. Pokud totiž zakoupíte necertifikovanou sadbu, hrozí, že si do půdy zavlečete choroby a virózy, které snižují kvalitu a výnosnost úrody.

At už se rozhodnete pro jakýkoliv typ brambor, dbejte na přihnojování kapalnými postřiky, a to hnojivem obohaceným o měď, zinek a mangan. Rostliny také potřebují dostatek vláhy, a to hlavně během kvetení, kdy je vhodné záhony zavlažovat. Na jeden metr čtvereční by mělo přijít až 20 – 30 litrů vody.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Sever Ameriky trochu jinak: Vydejte se po stopách ztracené anglické kolonie

Sever Ameriky trochu jinak: Vydejte se po stopách ztracené...

Národní park Bavorský les: Nedotčená příroda, vodní...

Dovolenou můžete trávit prakticky kdekoliv. Co zkusit malý...

Tři nádherné památky, které vám svojí krásou vyrazí dech

Navštivte ostrov lásky. Čekají vás skalnaté útesy,...

Pět nejkrásnějších míst, kde byste se alespoň jednou za...

Zavřít reklamu