Je čas švestek. Víte, kdy je správný čas na jejich sklizeň?

Zahrada 15. srpna 2018 | 10:02 — Šárka Vondráčková
Je čas švestek. Možná, že někde už je po nich, ale většinou jsou ještě na stromech v hojném počtu. Poznáte, kdy jsou švestky správně zralé a můžete je utrhnout?
Další 4 fotografie v galerii
Švestky dozrávají od července do září / Shutterstock

Slivoň švestka je oblíbené ovoce pozdního léta. Existuje řada odrůd a forem, které se od sebe liší dobou zrání, velikostí a tvarem, barvou a chutí. A hlavně - švestky nejsou příliš náročné na pěstování a kromě báječné chuti se mohou pochlubit i léčivými schopnostmi, hlavně detoxikačními. Ale je potřeba vystihnout jejich čas.

První signál

Švestky dozrávají od začátku července do září. Plody nechejte na stromech zrát co možná nejdéle, protože jinak špatně dozrávají, a hlavně nemají tu správnou švestkovou chuť. Správně zralé švestky jsou sladké, pevné, ale měkké. A úplně prvním signálem, že jsou zralé tak akorát, je skutečnost, že začínají opadávat.

Můžete třepat

Pokud tedy nastal jejich čas, natáhněte plachty a opatrně setřeste ze stromu úrodu. Zbytek můžete otrhat nebo lehce shrabat pomocí hrablí. Čerstvě natrhané švestky mají bělavý povrch. Výhodou tohoto ovoce je, že se k domácímu použití dají využít i přezrálé a trochu ovadlé plody.

Řez po sklizni

Stromy nezapomeňte po sklizni ošetřit a prořezat. Švestky totiž mají sklon zahušťovat korunu, proto je dobré u stromů s krátkými přírůstky odřezat kosterní větve, které rostou blízko u sebe. Ty totiž brání přístupu světla, které je důležité pro dozrávání plodů. Rány větší než 1 cm pak nezapomeňte ošetřit stromovým balzámem. Pokud nevíte, které stromy v létě ještě potřebují prořezat, psali jsme o tom zde

Zásobárna minerálů

Švestky čerstvé i sušené obsahují vitaminy A, B a E, vápník, hořčík, draslík, měď, fosfor, zinek, železo, bor, síru a další látky. Kromě toho mají detoxikační účinky, a to díky nerozpustné a rozpustné vláknině. Jsou tedy skvělým pomocníkem proti zácpě. Rozpustná vláknina v žaludku snižuje kyselost, navozuje pocit plnosti a snižuje vstřebávání tuků. Švestky navíc upravují krevní tlak, pozitivně ovlivňují látkovou výměnu, posilují nervy a zlepšují paměť. Můžete si s nimi také dát třídenní detoxikační kůru. Tři dny jezte jenom švestky v jakémkoliv množství a k nim popíjejte 2 litry vlažné vody.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Toulky v Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví: Pěšky, na kole i lodí poznáte nádhernou přírodu

Toulky v Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví:...

Na světě jsou dvě místa, kde teče z kašny místo vody...

Nezničte zážitky z krásné dovolené sobě ani svému okolí....

Cesty po Čechách: Chcete vidět něco nezvyklého? Udělejte si...

Národní přírodní rezervace Mionší: Vydejte se naučnou...

Tisíc let stará tradice, která je pro Islanďany doslova...

Zavřít reklamu