Připravte si vynikající domácí hnojivo k okurkám či rajčatům. Stačí vám k tomu dvě věci, které máte doma

Zahrada 09. května 2020 | 10:23 — Helena Malá
Každý zahrádkář touží po parádní úrodě. Většinou k tomu ale musíte zelenině nějak dopomoci, a to prostřednictvím hnojiv. Pokud nechcete používat ta z obchodu, vyrobte si doma vlastní. Stačí vám k tomu dvě věci, které má člověk obvykle doma. Vaše okurky a rajčata po tomto hnojivu porostou jako divé.
Další 3 fotografie v galerii
Díky domácímu hnojivu vám okurky i další zelenina výborně porostou / Depositphotos

Aby se vašim okurkám dařilo, musíte je v prvé řadě zasadit tam, kde budou mít dostatek slunečního záření. S výsadbou je vhodné počkat, až nebudou hrozit chladná rána. Ideální doba k výsadbě je tehdy, když je denní teplota dlouhodobě nad 15 stupni Celsia. A klidně rostliny překryjte i igelitem, vytvoříte tak pařeniště a teplejší prostředí, což okurkám velmi svědčí.

Důležitá je i následná péče. Pokud budete rostlinu zastřihovat kvůli lepším plodům, stříhejte vždy na vedlejších výhonech a pod třetím listem. A nezapomeňte na oporu. Můžete využít drátěnou konstrukci i vychytávku ze staré palety, o které jsme psali zde. A neméně klíčové je také hnojivo. To dokáže s okurkami doslova zázraky. Máme pro vás dva tipy na domácí hnojivo, díky kterým budou vaše okurky či rajčata opravdu výstavní.

Hnojivo z chleba

Nemusíte hned utrácet peníze za chemická hnojiva z obchodu. Vyrobit je lze i z obyčejného staršího chleba. Jednak využijete okoralé zbytky pečiva, a také získáte perfektní hnojivo pro svou zeleninu.

Co budete potřebovat:

  • kůrky ze staršího chleba
  • vodu
  • kbelík

Do kbelíku vložte chlebové kůrky. Mělo by jich být dost, protože je třeba zaplnit alespoň polovinu kbelíku. Nyní je zalijte vodou a nechejte v teplé místnosti asi týden kvasit. Po týdnu si výslednou směs nařeďte vodou v poměru 1 ku 3. Hnojivo lze používat až do sklizně.

Hnojivo z droždí

Vyrobit si můžete i hnojivo z droždí, které se osvědčilo hlavně na okurky a rajčata. Kromě toho, že zajistí lepší úrodu, zároveň vaši zeleninu ochrání před škůdci a nemocemi.

Co budete potřebovat:

  • 6 litrů vody
  • 15 g sušeného droždí
  • 15 lžic cukru

Do kbelíku si napusťte teplou vodu (cca 6 litrů), která by však neměla mít více než 35 stupňů Celsia. To proto, aby kvasinky neztratily svůj účinek. Do vody přidejte suché droždí a cukr. Celou směs dobře promíchejte a nechejte odstát asi 8 hodin, ideálně přes noc. Po odstátí znovu vše dobře promíchejte a můžete použít. Klidně si část přelijte i do láhve s postřikovačem a aplikujte hnojivo také na listy, ochráníte tak rostlinu před různými nemocemi. O dalších tipech na přírodní hnojivo jsme psali zde.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Charismatický zpěvák David Kraus prozradil, co je pro něj opravdu důležité

Vypěstujte si doma citronovou trávu. Výborně chutná a...

Neobvyklé využití posekané trávy

Jak opravit píchlou duši, i když u sebe zrovna nemáte...

Slupky od brambor mají blahodárný vliv na kůži, prospějí...

Pokud vás při žehlení bolí často záda, možná je na vině...

Kuna pod kapotou vašeho auta. Čeká vás únavný boj, ale s...

Zavřít reklamu