Zvěřina aneb zdravý gastro zážitek podzimu. Jak ji správně připravit?

Recepty 15. října 2019 | 17:54 — Šárka Vondráčková
Někteří lidé mají stále předsudek, že zvěřina je v jídle cítit. A právě proto je třeba její přípravě věnovat velkou pozornost.
Další 1 fotografie v galerii
Kromě toho, že je zvěřina zdravá, je navíc velice chutná a v české gastronomii má velmi dlouhou tradici / Shutterstock

Zvěřina je tmavočervené až hnědé maso, spíš tužší a s malým obsahem tuku, které lze nejvíce připodobnit k hovězímu. Maso ze zvěřiny má spoustu předností - především je chutné, zdravé a dietní. Obsahuje velké množství vitaminů A a B, nenasycených mastných kyselin a minerálních látek a vysoký podíl bílkovin. Jeho příprava má ovšem oproti jiným druhům specifická pravidla, která je dobré dodržovat.

Jak poznám kvalitní maso?

Chlazenou zvěřinu si stále častěji můžete obstarat v běžném řeznictví. Víte ale, jak zkontrolavat jeho kvalitu?

Dobře živený zajíc bude mít už masitý a široký hřbet. Kvalitní jelení nebo srnčí maso by mělo mít jasně červenou barvu s čistým a lesklým lojem. Stáří zvířete by se ideálně mělo pohybovat mezi 10 a 15 měsíci. U staršího kusu vysoké zvěře je třeba počítat s tvrdšími svalovými vlákny.

Zvěřina musí uležet...

Zcela čerstvá zvěřina je podstatně tužší než čerstvé hovězí. Proto ji také řada kuchařů s oblibou před použitím nakládá do tzv. mořidla, což je směs z kořenové zeleniny, cibule, octa a divokého koření. Pokud kupujete maso v obchodě, bývá většinou dostatečně odleželé, ale mořidlem můžete zmírnit výrazné aroma a případnou pachuť zvěřiny. Dalším tipem na změknutí masa je naložení do podmáslí nebo marinády.

Srnčí guláš

Marináda

150 ml oleje
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
4 kuličky jalovce
2 stroužky česneku
sůl, pepř

Potřebujeme:

  • 1 kg srnčího masa
  • 3 cibule
  • 150 ml rajský protlak
  • sůl, pepř
  • olej
  • česnek
  • hladká mouka
  • sladká paprika
  • majoránka

S přípravou je nejlepší začít už předchozí den, kdy se přichystá maso a naloží se do marinády. Maso si očistíme, nakrájíme na kostky a dáme přes noc marinovat do lednice.

Na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso a prudce osmahneme, aby se zatáhlo. Přidáme papriku, pepř, sůl a podlijeme vodou - v lepším případě vývarem. Do směsi přidáme rajský protlak a maso. Za občasného promíchání dusíme, až je maso měkké a pořádně propečené.

Následně směs ochutíme majoránkou, prolisovaným česnekem, pepřem a případně přisolíme. To by mělo zajistit dokonalé změknutí masa, které po tomto z hrnce vyndáme a základ guláše zahustíme světlou jíškou. Přidáme vodu, promícháme, povaříme a případně dochutíme.

Směs důkladně provaříme a nakonec vložíme zpět maso. Podáváme s kynutým knedlíkem nebo chlebem. Dále čtěte: Zázračná dýně - potravina, která vévodí podzimu.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Oto Klempíř: 17. listopad je pro mě nejvýznamnějším dnem v roce

Připravte se na zimu. Vyrobte si za pár minut zásobu...

Využijte vánoční elektrická světýlka celoročně....

Mýt nebo nemýt okna před Vánocemi?

Neztrácejte drobné při každém nákupu. Vyrobte si šikovný...

Starý pařez na zahradě moc parády neudělá. Způsoby, jak se...

Rohlíky na sladko. Pochoutka za pár korun jen ze tří...

Zavřít reklamu