Připravte si skvělý slaný pudink. Třeba z čerstvě nasbíraných hub, kterým se daří i v tomto počasí

Recepty 09. ledna 2019 | 17:52 — Veronika Prášilová
I když republiku zasypává sníh, teploty mají zatím do třeskuté zimy daleko. To je dobrá zpráva pro milovníky hub, protože i v takovém počasí se daří některým výtečným druhům. A i když náhodou nenarazíte na penízovky, které jsou svým sběrem v tomto počasí pověstné, aktivujte své mrazákové zásoby a ukuchtěte si jemný houbový pudink.
Další 3 fotografie v galerii
Připravte si výtečný houbový pudink z čerstvých hub / Internet

Uvidíte, že vám bude chutnat a zároveň rodinu překvapíte něčím netradičním.

Co budete potřebovat

Než se pustíte do práce, připravte si všechny následující ingredience, abyste je měli při přípravě pěkně po ruce.

  • 500 g hub
  • 50 g slaniny
  • 1 střední cibule
  • 200 g rýže
  • 1 malý rajský protlak
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 vejce
  • 0,5 l vývaru a 0,5 l vody nebo 1 l vody a kostku bujónu
  • 1 lžičku sladké papriky
  • sůl a pepř dle chuti
  • strouhanka na vysypání

Rýže do hrnce, slanina na pánev

Dejte vařit rýži tak, jak jste zvyklí. Mezitím na pánvi restujte slaninu nakrájenou na kostičky společně s nadrobno nakrájenou cibulí. Až začne slanina vonět a cibule zlátnout, přidejte překrájené houby, vmíchejte protlak, osolte, ochuťte paprikou a pepřem a poduste doměkka.

Nezapomeňte na porcelánové misky

Mezitím si připravte porcelánové misky, které vymažte a vysypejte strouhankou. Poté začněte plnit střídavě vrstvou uvařené rýže a připravenou směsí s houbami. Jakmile naplníte misku přibližně do poloviny, zalijte ji vývarem smíchaným s rozkvedlanými vejci a moukou.

Takto připravené mističky ještě povařte asi hodinu ve vodní lázni, aby byl proces kompletní. Poté vše nechejte vychladnout, obsah misek následně vyklopte na talíře a podávejte s oblíbeným pečivem nebo zeleninovým salátem.

Čerstvé houby v zimě? Proč ne

Možná si od začátku čtení ťukáte na čelo, proč vás lákáme na vyzkoušení tohoto receptu, když by se to více hodilo například na podzim. Ovšem i nyní se dají houby najít, navíc velmi lahodné, a dokonce ve vaší zahradě. O tom, které druhy to jsou, se můžete dočíst zde.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Jarní toulky řeckou přírodou nabízejí spoustu nezapomenutelných zážitků

Jarní toulky řeckou přírodou nabízejí spoustu...

Inspirují se hotely praktikami leteckých společností? Pozor...

Zatím opomíjená turistická destinace. V Suchumi na vás...

Vydejte se na kanadský sever a zažijte atmosféru zlaté...

Sultanát Omán: Krásné a bezpečné místo s přívětivými...

Láká vás neobvyklá dovolená? Zkuste to po Čechách a...

Zavřít reklamu