Pečené kuře na plechovce s pivem. Lahodné a šťavnaté maso bez alkoholu i pro nejmenší

Recepty 15. prosince 2018 | 09:17 — Veronika Prášilová
Kuře je jedním z neoddiskutovatelných favoritů na jednoduché, levné a oblíbené jídlo pro celou rodinu. Příprava je rychlá a za hodinku pečení máte lahodnou pochoutku, kterou milují velcí i malí. Dnes si připravíme kuře na pivu, které při odpařování dodá masu voňavé aroma, kuře bude šťavnaté a naprosto bez alkoholu.
Další 3 fotografie v galerii
Kuře upečené na plechovce s pivem bude lahodné a šťavnaté / Internet

Dnes se už neví, koho prvního napadlo upéct kuře na plechovce s pivem, ale jak se vyjádřili někteří slavní kuchaři, onen člověk by měl dostat metál za invenci. Pečení je díky tomuto nápadu naprosto bez starostí. Příprava kuřete ve vertikální poloze a odpařované pivo se postarají o to, abyste se o průběh pečení vůbec nemuseli starat a kuře bylo ve výsledku šťavnaté.

Příprava kuřete před pečením je otázkou chvilky. Stačí jej potřít solí a počkat, až pronikne hluboko do masa. Sůl také můžete nahradit vaší oblíbenou kořenící směsí. My vám dnes nabídneme recept na marinádu, díky níž pečené kuře povýšíte do kulinářského nebe.

Ingredience na marinádu

  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce chilli omáčky nebo lžička sušeného chilli
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička sušené cibule (pokud máte)
  • 1 lžička sladké papriky
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce vinného octa

Pikantní marináda dodá skvělou chuť

Marinádu připravíte z česneku utřeného se solí, který poté smícháte v misce s dalšími ingrediencemi. Připravujete-li tento recept i pro děti, vynechejte chilli, sladká paprika také udělá své. Kuře potřete marinádou zvenku i zevnitř a nechejte uležet alespoň hodinu. Z půllitrové plechovky piva upijte nebo odlijte deci a nahoře kolem hrdla z boku udělejte nůžkami několik otvorů, aby se mohlo pivo lépe odpařovat.

Kuře na plechovce se peče samo

Kuře nasaďte vykuchanou částí na plechovku a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. O kuře se v průběhu pečení nemusíte starat. Odpařované pivo se postará o to, aby kuře nebylo suché a nepřipékalo se. Pokud byste chtěli, můžete v průběhu pečení kuře potřít nebo lžící polít vypečenou šťávou.

Při vyndávání kuřete z trouby buďte opatrní, protože plechovka je horká a výpary jsou vařící. Použijte rukavice nebo utěrku. Kuře podávejte s vaší oblíbenou přílohou, tedy s rýží, chlebem, kuskusem nebo brambory. My doporučujeme šťouchané brambory, které snadno připravíte podle následujícího receptu.

Šťouchané brambory babičky Aničky

Brambory uvařte se solí a kmínem, sceďte a rozšťouchejte. Mezitím na pánvi nechejte pomalu opékat na malé kostičky nakrájenou slaninu. Až pustí tuk, přidejte nakrájenou cibuli a dál pomalu restujte. Poté odstavte a přidejte do hrnce s brambory a promíchejte. Na talíř tvarujte pomocí naběračky nebo jiné formy.

Kuře pečené na plechovce od piva si můžete připravit i na štědrovečerní večeři místo tradičního kapra nebo řízků. Aby bylo vaše sváteční hodování dokonalé, doporučujeme doplnit menu o staročeskou omáčku, kterou připravovaly již naše babičky. Recept naleznete zde.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Zamilovaná herečka Patricie Solaříková si užívá zimních radovánek v Rakousku

Přemýšlíte, čím provonět koupelnu? Zkuste vlastní...

Chybí vám přes zimu bylinky? Pěstovat si je můžete doma

Pár rad, jak vyčistit hrnec a sporák od připáleného mléka

Chcete nápaditý a praktický doplněk do obýváku? Vyměňte...

Leden je ideální čas pro první výsev některých zahradních...

Máte po babičce příbory z alpaky? Stačí pár účinných, a...

Zavřít reklamu