Připravte si na Štědrý večer netradiční omáčku, zamilujete si ji

Recepty 11. prosince 2018 | 16:19 — Veronika Prášilová
Pečení cukroví, nákup kapra i přísad do bramborového salátu. Tím vším momentálně žije každá česká domácnost. Ovšem zkoušeli jste někdy popřemýšlet nad tím, že byste svůj štědrovečerní stůl zkusili obohatit o něco nového?
Další 3 fotografie v galerii
Obohaťte štědrovečerní stůl o vánoční omáčku / Depositphotos

Pokud ano, pak pro vás máme tip na lahodnou vánoční omáčku. A věřte, že až ji ochutnáte, nebudete si bez ní umět představit už žádné Vánoce.

Co budete potřebovat

Vánoční omáčka vychází z tradičních ingrediencí, které byly pro každou rodinu v minulosti symbolem svátečních dní. Často nebylo možné je sehnat během celého roku, ale právě během adventu byly snáze k dostání a mnohé rodiny si bez nich neuměly Vánoce představit.

Základem omáčky jsou totiž povidla, vlašské ořechy, loupané mandle, rozinky, fíky, sušené švestky a datle, případně další sušené ovoce, které máte rádi. Musíme však uvést, že žádný správný poměr ovoce a ořechů neexistuje a vše záleží čistě na chuti kuchaře a strávníků.

Připravte si vývar

Do středně velkého hrnce tedy dáme v asi litru vody vařit ořechy a mandle, k nimž po přibližně dvaceti minutách přidáme rozinky, sušené švestky, datle a fíky v libovolném množství. Vše pak společně vaříme ještě dalších pět až deset minut.

Ve druhém hrnci si mezitím na másle připravíme světlou jíšku, kterou posléze zalijeme získaným vývarem z ovoce a ořechů. Do něj přidáme povidla, která v ovocném vývaru dobře povaříme, aby se chutě krásně propojily.

Nejlepší je s vánočkou

Poté do směsi přilijeme zbývající, již uvařené ovoce a ořechy a chvíli je prohřejeme, aby se směs dokonale promíchala. Podle chuti ji pak ještě osladíme a lehce osolíme, pro příjemnou vůni můžeme přidat špetku mleté skořice. Omáčku pak necháme odležet ideálně do druhého dne, kdy ji podáváme s čerstvou voňavou vánočkou nebo štolou jako předkrm hlavního chodu.

Pravou vánoční atmosféru pak můžete dotvořit úžasným domácím svařákem. Zejména jeho nealkoholickou verzi jistě ocení i vaše děti. Recept na něj naleznete v našem článku zde.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Jarní toulky řeckou přírodou nabízejí spoustu nezapomenutelných zážitků

Jarní toulky řeckou přírodou nabízejí spoustu...

Inspirují se hotely praktikami leteckých společností? Pozor...

Zatím opomíjená turistická destinace. V Suchumi na vás...

Vydejte se na kanadský sever a zažijte atmosféru zlaté...

Sultanát Omán: Krásné a bezpečné místo s přívětivými...

Láká vás neobvyklá dovolená? Zkuste to po Čechách a...

Zavřít reklamu