Připravte si na Štědrý večer netradiční omáčku, zamilujete si ji

Recepty 11. prosince 2018 | 16:19 — Veronika Prášilová
Pečení cukroví, nákup kapra i přísad do bramborového salátu. Tím vším momentálně žije každá česká domácnost. Ovšem zkoušeli jste někdy popřemýšlet nad tím, že byste svůj štědrovečerní stůl zkusili obohatit o něco nového?
Další 3 fotografie v galerii
Obohaťte štědrovečerní stůl o vánoční omáčku / Depositphotos

Pokud ano, pak pro vás máme tip na lahodnou vánoční omáčku. A věřte, že až ji ochutnáte, nebudete si bez ní umět představit už žádné Vánoce.

Co budete potřebovat

Vánoční omáčka vychází z tradičních ingrediencí, které byly pro každou rodinu v minulosti symbolem svátečních dní. Často nebylo možné je sehnat během celého roku, ale právě během adventu byly snáze k dostání a mnohé rodiny si bez nich neuměly Vánoce představit.

Základem omáčky jsou totiž povidla, vlašské ořechy, loupané mandle, rozinky, fíky, sušené švestky a datle, případně další sušené ovoce, které máte rádi. Musíme však uvést, že žádný správný poměr ovoce a ořechů neexistuje a vše záleží čistě na chuti kuchaře a strávníků.

Připravte si vývar

Do středně velkého hrnce tedy dáme v asi litru vody vařit ořechy a mandle, k nimž po přibližně dvaceti minutách přidáme rozinky, sušené švestky, datle a fíky v libovolném množství. Vše pak společně vaříme ještě dalších pět až deset minut.

Ve druhém hrnci si mezitím na másle připravíme světlou jíšku, kterou posléze zalijeme získaným vývarem z ovoce a ořechů. Do něj přidáme povidla, která v ovocném vývaru dobře povaříme, aby se chutě krásně propojily.

Nejlepší je s vánočkou

Poté do směsi přilijeme zbývající, již uvařené ovoce a ořechy a chvíli je prohřejeme, aby se směs dokonale promíchala. Podle chuti ji pak ještě osladíme a lehce osolíme, pro příjemnou vůni můžeme přidat špetku mleté skořice. Omáčku pak necháme odležet ideálně do druhého dne, kdy ji podáváme s čerstvou voňavou vánočkou nebo štolou jako předkrm hlavního chodu.

Pravou vánoční atmosféru pak můžete dotvořit úžasným domácím svařákem. Zejména jeho nealkoholickou verzi jistě ocení i vaše děti. Recept na něj naleznete v našem článku zde.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Simona Krainová nafotila kalendář plný nahotinek. Víme, kde a jak se připravovala na jeho křest

Našli jste na zahradě ježka? Poradíme vám, jak mu pomoci...

Nalákejte si veverky na svou zahradu. Připravte jim krmítko a...

Jak správně skladovat potraviny v mrazáku a jaká je jejich...

Jak rychle a levně dát nový vzhled staré kuchyni

Papírová pohroma aneb co dělat, když s prádlem vyperete i...

Rakytník je přírodní vitaminová bomba. Připravte si z něj...

Zavřít reklamu