Připravte si na sychravé dny domácí pečený čaj z čerstvého ovoce

Recepty 28. listopadu 2018 | 11:21 — Veronika Prášilová
Klasické čaje už s přibývajícími sychravými dny většině z nás trošku lezou na nervy. Ovšem, čím lahodným se během tohoto počasí zahřát, aby to nebylo alkoholické a bylo to zajímavé i svou chutí? Zkuste si připravit domácí pečený čaj.
Další 3 fotografie v galerii
Pečený čaj krásně vypadá a ještě lépe chutná / Internet

Nápoj, jehož základ tvoří ovoce, a pro tohle počasí je jako dělaný. Navíc není jeho příprava náročná a uvidíte, že vám bude chutnat.

Základem je ovoce

Než se pustíte do vaření, připravte si k ruce několik základních ingrediencí:

  • jablka
  • hrušky
  • pomeranče nebo citrony
  • švestky (mohou být i sušené)
  • mletou skořici 
  • hřebíček
  • 1 kg cukru krystal nebo krupice

Ovoce si samozřejmě můžete vybrat podle své libosti, my pro vás máme odzkoušený recept s těmito spíše podzimními kousky.

Všechno nakrájet nadrobno

Jablka a hrušky dobře umyjte nakrájejte na drobné kostičky, kvalitně a pod horkou vodou omyjte také pomeranče, které však neloupejte. Budeme je do ovocné směsi přidávat i s kůrou, jelikož je v ní nejen hodně vitaminů, ale také nádherně voní. Také citrusy spolu se švestkami, ať už volíte čerstvé nebo sušené, nakrájejte na co nejmenší kousky.

Šup s tím do hrnce

Poté si k ruce vezměte vyšší pekáček, zapékací mísu nebo hrnec, který odolá teplotám okolo 200 stupňů Celsia. Do zvolené nádoby nasypte všechno ovoce a přidejte cukr. V případě koření postupujte podle chuti. Pokud nemáte výraznou chuť skořice, určitě ji do směsi nepřidávejte po lžících, ale jen po troškách, aby čaj voněl. To samé platí u hřebíčků. Orientačně můžete do ovoce přidat asi deset kousků.

Začněte s pečením

Pokud máte vše pohromadě, všechno ovoce i s přísadami důkladně promíchejte a šup s tím do trouby, kterou jste předem vyhřáli na 200 stupňů Celsia. Pečenou směs občas promíchávejte, ovšem mezitím si začněte připravovat skleničky, ve kterých si pečený čaj bude uchovávat. Ideální jsou například skleničky od přesnídávek, které i s víčky důkladně opláchněte a připravte je na plnění. 

Skleničky dejte dnem vzhůru

Přibližně po 45 minutách, kdy už je ovoce pěkně změklé a pustilo šťávu, vytáhněte hrnec nebo pekáček z trouby a začněte plnit skleničky. Ty po důkladném uzavření obraťte dnem vhůru a nechejte vychladnout. Poté je skladujte v temném a chladném místě. A pokud skleničky ještě zajímavě dozdobíte, můžete je využít jako milý dárek pro vaše kolegy či přátele.

Jako zákusek si k vlastnoručně připravenému čaji můžete upéct skvělý francouzský koláč, která vám pomůže dotvořit úžasnou a pohodovu atmosféru. Jeho recept najdete v článku zde.

Tip 

Pokud si chcete připravit pečený čaj pro dospělé, můžete ke konci pečení přidat do směsi rum nebo slivovici.  

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Extrémní sonda Parker poslala zajímavou fotografii z blízkosti Slunce

Pečené kuře na plechovce s pivem. Lahodné a šťavnaté maso...

Trápí vás v kuchyni octomilky? Vyvarujte se následujících...

Chcete tradiční stromeček? Pak sáhněte po slámě a...

Jak pečovat o pejska v zimě, aby se měl dobře. Dieta,...

Připravte si na Štědrý večer netradiční omáčku,...

Moka konvička aneb dopřejte si šálek voňavých dálek i doma

Zavřít reklamu