Pomalu pečená kachna s hrnkovým knedlíkem a kedlubnovým zelím

Recepty 25. listopadu 2018 | 15:07 — Veronika Prášilová
Kdo ještě nepřipravoval pomalu pečenou kachnu, asi bude namítat, že přece nebude stát u plotny několik hodin. Omyl. Kachna se peče sama bez jakéhokoliv zásahu. Maso je křehké, krásně jde od kosti a není vysušené. Ke kačence si můžete dát domácí knedlík a kedlubnové zelí.
Další 3 fotografie v galerii
Česká klasika zase trochu jinak / Internet

Postupů na pomalé pečení kachny je více, my vám nabídneme ten, který je naprosto bez jakéhokoliv zásahu.

Jak na to

Budete potřebovat jen nejméně dvoukilovou kachnu, sůl a kmín. Kachnu omyjte a plátěnou utěrkou nebo papírovými utěrkami důkladně osušte. Vložte do pekáče, posypejte solí, kterou vetřete do všech záhybů i dovnitř a pokmínujte.

Solí ani kmínem nemusíte šetřit. Pekáč přikryjte, pečte 5 hodin na 120 stupňů Celsia. Možná se budete divit, ale kachna se ani na začátku nepodlévá! A i když budete cítit nutkání se podívat, jak se kačenka peče, odolejte a nebojte se, bude skvělá. Po pěti hodinách pekáč odklopte a na 180 stupňů Celsia ještě asi 20-30 minut dopečte křupavou kůrčičku.

Domácí hrnkové knedlíky

Často se lidé bojí vařit knedlíky, protože se obávají, že se rozvaří nebo nedovaří, rozpadnou se, budou mazlavé a tak podobně. Náš recept je jednoduchý a zamilujete si jak jej, tak samotné knedlíky. Připravte si:

  • 2 hrnky hrubé mouky
  • 2 hrnky mléka
  • 4 rohlíky
  • 4 vejce
  • sůl, mletý pepř, petrželku
  • máslo nebo sádlo na vymazání
  • 6 čtvrtlitrových hrnků

Z vajec oddělte žloutky a bílky, ze kterých uděláte sníh. V míse smíchejte mouku, mléko, žloutky, asi lžičku soli, pepř a petrželku podle chuti. Pak do těsta lehce vmíchejte rohlíky nakrájené na kostičky a nakonec ještě lehčeji sníh z bílků. Asi šest čtvrtlitrových hrnků (ideálně válcovitých - se stejně širokým dnem i okrajem) pořádně vymažte sádlem nebo máslem a naplňte je maximálně do 2/3.

Šup s nimi do vody

V širokém hrnci dejte vařit takové množství vody, aby sahala maximálně do poloviny hrnků. Až začne voda vařit, vložte hrnky do hrnce a přikryjte. Vařte 27 minut, vypněte a nechejte 3 minuty dojít. Celkem tedy 30 minut, to se dobře pamatuje. Hrnky pomocí rukavic vyndejte, a pokud by nešly vyklopit, pomozte si nožem, kterým obkroužíte knedlík a oddělíte od hrnku.

Kedlubnové zelí

Na toto skvělé zelí můžete použít buď klasické kedlubny nebo takzvaného giganta. Jinak je příprava prakticky stejná jako u klasického zelí, jen o hodně rychlejší. Potřebovat budete:

  • asi 6 kedluben nebo 1 gigant
  • cibuli
  • lžíci sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • lžíci octu
  • lžíci cukru
  • drcený kmín, sůl, pepř

Oloupané kedlubny nastrouhejte na hrubém struhadle. Na sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte kedlubny, kmín a trochu podlijte vodou. Zhruba za 15 minut zelí zaprašte moukou, důkladně rozmíchejte a duste ještě asi 5 minut. Nakonec dochuťte cukrem, octem, solí a pepřem.

Jako dezert si pak můžete dopřát například úžasnou domácí banánovo-ořechovou bábovku. Recept na ni najdete zde.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Pár věcí za které na dovolené ušetříte, ale budete toho pořádně litovat

Pár věcí za které na dovolené ušetříte, ale budete toho...

Ráj turistů a rybářů. To je vstupní brána do Žďárských...

Při pronájmu auta v zahraničí můžete pořádně prodělat,...

Na horách nemusíte pouze lyžovat. V kraji seriálu Doktor...

Poznejte hlavní město módy. Eurovíkend v Miláně vás...

Vzhůru na nejvyšší horu Beskyd. V okolí si v zimě užijí...

Zavřít reklamu