Připálila se vám pánev? Vsaďte na tyto léty osvědčené rady, které pomohou

Ostatní 07. října 2018 | 14:32 — Veronika Prášilová
Stane se to v kuchyni občas každému z nás. Snažíme se připravit dobrý oběd či večeři, a když nejvíce spěcháme, něco zaručeně připálíme. Kromě zkaženého jídla náš ještě nazlobí to, že máme připálenou oblíbenou pánev nebo hrnec. Máme pro vás proto několik rad, jak s takovouto nečistou rychle zatočit.
Další 4 fotografie v galerii
Pokud se vám jídlo připálí, nepropadejte panice / Shutterstock

Nemusíte totiž ihned běžet nakoupit všelijaké čisticí prostředky nebo ve vzteku nádobí dokonce vyhodit, ale pomocí obyčejných domácích přísad z něj uděláte téměř nový kousek vaší kuchyně.

Nepokořitelná receptura

Ocet a soda bikarbona je spojení, které zaručuje úspěch. Ocet je sám o sobě velmi účinný čistič, navíc s dezinfekčními vlastnostmi, což jistě znáte například z odvápňování rychlovarné konvice.

Na připáleniny v pánvi proto nalijte trošku vody a stejné množství octa, obě tekutiny poté přiveďte do varu. Nechte takto povařit asi minutu, poté směs vylijte a povrch pánve zasypte asi lžící jedlé sody. S pomocí houbičky pánev očistěte, pořádně omyjte a radujte se z výsledku.

Zázrak jménem citron

Další variantou, s níž můžete velmi účinně dosáhnout likvidace připáleného jídla, je citronová šťáva. Ta je ideální, pokud odstavíte hrnec či pánev ze sporáku ihned, jakmile cítíte, že se jídlo začíná připalovat. Takovou pochutinu okamžitě z pánve odstraňte a do nádobí nalijte studenou vodu. Především myslete na to, že voda musí být v takové výšce, aby zakryla veškeré připáleniny.

Poté si přichystejte několik citronů, které nakrájíte na kolečka a pokladete jimi dno hrnce či pánve. Připravenou směs přivedete k varu a povaříte ji několik minut, poté ji necháte vychladnout a s pomocí plastové nebo dřevěné škrabky opatrně odstraňte zbytky připálenin. Nádobí poté umyjte klasickým mycím prostředkem a máte hotovo.

Ne za každou cenu

Pokud však máte pánve či hrnce zaneřáděné staršími připáleninami, raději si kupte nové. Jednak se nebudou pachy při vaření mísit s právě připravovanými jídly, a také nebudete při vaření spotřebovávat tolik energie. Pokud byste se chtěli inspirovat, které hrnce jsou skutečně dobré, přečtěte si náš článek zde.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Lucie Bíla a Simona Krainová na jedné akci: Opět se dokonale se sladily!

Připravte si na Štědrý večer netradiční omáčku,...

Moka konvička aneb dopřejte si šálek voňavých dálek i doma

Udělejte si ovocné Vánoce. Krásné dekorace jim dodají punc...

Špatně upoutaný vánoční stromek na střeše auta se stává...

Tipy pro výběr a starost o živý vánoční stromek, aby vám...

Na namrzlá okna aut platí i levné domácí prostředky

Zavřít reklamu