Potřebujete vyčistit troubu? S našimi tipy to můžete zvládnout rychle a levně

Dům 05. března 2019 | 12:04 — Veronika Prášilová
S připečenými kousky jídla či poprskanými skleněnými dvířky trouby bojuje občas každá hospodyňka. Zbavit se těchto nečistot pak bývá občas oříšek, který drnká na naše nervy. V takovém případě můžete sáhnout po chemických prostředcích, které jsou určeny přímo pro očistu pečicí trouby.
Další 3 fotografie v galerii
S nečistotou v troubě pomůže zatočit ocet i jedlá soda / Depositphotos

Anebo se podíváte do spíže, odkud vytáhnete pár běžných surovin, a s mastnotou a usazeninami zatočíte po svém.

Osvědčení pomocníci

Ano, i v boji s nečistotami v troubě vám pomohou naši stáří známí, tedy jedlá soda, ocet, voda a citron. Jejich sílu a skvělé vlastnosti už znaly naše babičky, které tyto osvědčené metody doporučují dodnes a nedají na ně ani náhodou dopustit.

Kaše ze sody zatočí se špínou

Na celkovou očistu trouby se jednoznačně osvědčila pasta umíchaná z jedlé sody a citronové šťávy. Přesný poměr vám nikdo nepoví, ale výsledná konzistence by měla odpovídat kaši, která se bude dobře roztírat po stěnách i na skle trouby.

K lepšímu nanášení směsi můžete použít buď houbičku, nebo klidně kartáček na zuby, se kterým se dostanete i do různých záhybů. Jen se vyhněte topnému tělesu, na které se čisticí prostředek nesmí dostat. Pastu nechte působit ideálně přes noc, aby zaschla.

Ráno na ni s pomocí rozprašovaše nastříkejte ocet. Směs spolu začne vzájemně reagovat pěněním, které pomůže k uvolnění zbývajících nečistot. Vše pak setřete s pomocí vlhké houbičky, jejíž hrubší strana vám případně pomůže odstranit přilepené kousky pasty. Pak už jen troubu dočistěte.

Citronové páry pomohou s prskanci 

Pokud nutně nepotřebuje očistu celá vaše trouba, ale chcete jen odstranit připečené prskance z aktuálního vaření, troubu nevypínejte a nechte ji rozpálenou na 160 stupňů Celsia. Do ní vložte pekáček s vodou, do níž jste vymačkali šťávu z celého citronu, a nechejte směs zahřívat tak dlouho, než se začne uvolňovat pára.

Od tohoto momentu ji nechejte v provozu ještě čtvrt hodinky, pak ji vypněte, ale rozhodně neotvírejte. Díky nakumulované páře totiž začne mastnota i připáleniny povolovat, takže vše nakonec jen zlehka setřete houbičkou. Závěrečnou očistu však provádějte, dokud je trouba ještě teplá.

A stejné ingredience pak můžete využít také při čištění mikrovlnné trouby, ve které to taky občas vypadá jako po výbuchu. Pár triků, jak s nečistotami zatočit, naleznete v našem článku zde.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Skiareál Špindlerův Mlýn nabízí po celé léto jízdu lanovkou zdarma

Skiareál Špindlerův Mlýn nabízí po celé léto jízdu...

Objevte nejkrásnější pláže Istrie. Dokonalé ráje ukryté...

Poznejte nejcennější území Krušných hor

Poznejte unikátní evropské území ležící na území...

Tváří v tvář. Nikde jinde nelze spatřit svět vlků v tak...

Modrá je prostě dobrá. Projděte si nejdelší prosklený...

Zavřít reklamu