Jak správně skladovat potraviny v mrazáku a jaká je jejich trvanlivost

Ostatní 10. listopadu 2019 | 11:04 — Šárka Vondráčková
Díky lednici a mrazáku se podstatně zkvalitnila možnost dlouhodobého uchování potravin, přesto byste měli vědět, jak dlouhá je jejich trvanlivost po dobu zmrazení.
Další 2 fotografie v galerii
Aby si potraviny zachovaly svůj vzhled i chuťové vlastnosti, je důležitá správná teplota a délka skladování v mrazáku / Depositphotos

Znáte to všichni - pokud se objeví výhodná nabídka v supermarketu, nákupní košíky se rychle plní zbožím, které nejsme schopni ihned zkonzumovat. Pak se nám potraviny hromadí v lednici a také v mrazáku. Víte ale, jaká je ideální doba pro uchování jednotlivých druhů potravin?

Skladování masa

Od doby nákupu se doporučuje chlazené maso zpracovat do dvou dnů, ale podle typu masa může vydržet v chladničce až 2 – 4 dny. U zmražených potravin je doba skladování v tabulce orientační - platí úměra, že čím tučnější je maso, tím rychleji podléhá zkáze a doba jeho uskladnění je tudíž kratší. Naopak maso libové vydrží v dobré kondici i dvojnásobně déle.

Trvanlivost chlazeného masa:

  • dušené maso: 1 – 2 dny
  • mleté maso: 1 – 2 dny
  • drůbež: 2 – 3 dny
  • pečeně: 2 – 4 dny
  • kotlety: 2 – 4 dny
  • steaky: 2 – 4 dny

Trvanlivost mraženého masa:

  • vepřové: 6 měsíců
  • drůbež: 8 – 10 měsíců
  • hovězí: 8 – 10 měsíců
  • jehněčí: 6 měsíců
  • mleté maso: 2 - 3 měsíců
  • ryby: 4 měsíce
  • vnitřnosti: 2 – 3 měsíce
  • klobásky: 2 měsíce

Maso je nutné uchovávat v lednici řádně balené, tedy umístěné do igelitového sáčku, potravinářské fólie, alobalu, nebo plastové nádoby - ideálně vakuované. Nezapomeňte si každý takto zabalený kus masa dobře označit datumem zmrazení.

Ostatní potraviny

Pokud jsou potraviny řádně zabalené, vydrží mléčné výrobky a pečivo do 3 měsíců. Zelenina podle druhu až 1 rok. U ovoce to je 8 až 12 měsíců.

Zkrontrolujte teplotu mrazáku

Potraviny v mrazáku skladujte při ideální teplotě -18 °C. Pro dlouhodobé skladování ale můžete nechat teplotu klesnout až na -22 °C. Ovšem při příliš nízké teplotě mráz potraviny rychle vysušuje.

Rozmrazujte pomalu

Ideální místo pro rozmrazování masa a ryb je v lednici. Díky tomuto pomalému procesu rozmražení zachováte masu jeho nejlepší možnou kvalitu a udržíte v něm maximum výživových hodnod. Ovoce, zeleninu nebo i pečivo můžete nechat vyndané a rozmrazovat při pokojové teplotě. Rozmražené potraviny již za žádnou cenu však znovu nezmrazujte! Dále čtěte: Věděli jste, že rýže se má skladovat v lednici? Správné uchovávání potravin je pro udržení jejich kvality klíčové.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Sejde z očí, sejde z mysli? Slavný český herec zůstal sám, upoutaný na lůžko. Už byste ho ani nepoznali

Kyselina citronová je malý zázrak, který účinně vyčistí...

Je vaše prádlo zašedlé? Zapomeňte na chemická bělidla a...

Hledáte rychlé a levné řešení, jak oplotit vaši zahradu?...

Začala vaše kočka doma značkovat? Víme, jak si s tím...

Kupí se vám v zimě doma popel? Nevyhazujte jej, má v...

Víte, jaké významné pozitivní účinky na lidský organismus...

Zavřít reklamu