Zázračná dýně - potravina, která vévodí podzimu

Recepty 22. září 2019 | 16:43 — Šárka Vondráčková
Dýně má velmi blahodárné účinky na naše zdraví. Působí příznivě na funkci trávící soustavy, detoxikuje, posiluje imunitu a uklidňuje nervy. A k tomu navíc skvěle chutná!
Další 3 fotografie v galerii
Dýně vám dodá pořádnou dávku betakarotenu, který je částečně přeměněn na vitamin A, který je důležitý pro posilování střevní výstelky a pomáhá tak vašemu tělu v boji proti infekcím / Depositphotos

Dýně je velmi zdravou podzimní ingrediencí. Je velmi výživná a navíc i nízkokalorická. Její bohaté využití najdete jak ve slané, tak i sladké kuchyni. Ovšem pokud chcete získat co nejvíce jejích zdravotních výhod, měli by jste ji konzumovat především jako zeleninu, ne v dezertech.

Nejběžnější jedlé druhy

Dýně je zpravidla kulatá a oranžová. Velikost, tvar i barva se však liší druh od druhu. Nejčastěji se u nás pěstuje dýně obecná, která může mít až několik desítek kilogramů.
Dýně jsou technicky vzato ovocem, ale z výživového hlediska je řadíme mezi zeleninu. Existují v řadě různých variant, z nichž některé jsou okrasné, ale pro kulinářskou úpravu se nejčastěji využívají tyto dýně: máslová, muškátová, Hokkaido nebo špagetová.

Jak správně vybrat?

Zralou dýni poznáte podle stopky. Ta by měla být zdřevnatělá s prasklinkami, slupka by měla být nepoškozená, tvrdá a matná. Plod by měl být těžší, lehčí je plný semínek. Dýní jsou desítky druhů. Pro vaření jsou ale nejvhodnější druhy Hokaido, populární je i muškátová či máslová dýně. A my pro vás máme pět nejlepších receptů z nich!

Krémová polévka z dýně

Potřebujeme:

  • 1 střední dýně Hokkaido (cca 800 g)
  • 3 lžíce olivového oleje nebo 2 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml 12% smetany
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl, pepř

Postup:

1. Dýni pořádně omyjeme (dýně Hokkaido se nemusí loupat) a rozpůlíme na polovinu. Vydlabeme semínka, která můžeme usušit.
2. Dužninu dýně nakrájíme na kostky a rychle je osmažíme na rozpáleném oleji či másle. Poté přilijeme postupně zeleninový vývar, přidáme podle potřeby sůl a vaříme, dokud dýně nebude měkká.
3. Poté necháme trošku zchladnout a tyčovým mixérem polévku rozmixujeme.
4. Do polévky přidáme prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a přidáme smetanu (téměř celou). Chvilku na sporáku polévku prohřejeme a můžeme servírovat.
5. Každou porci ještě ozdobíme lžící smetany a podáváme. Můžeme jíst s pečivem nebo krutony.

Dýňové pyré

Potřebujeme:

  • 1 ks dýně Hokkaido
  • 100 g másla
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 2 - 3 lístky bobkového listu
  • 1 lžičku bazalky
  • 1 lžičku oregana

Postup:

1. Středně velkou dýni Hokkaido omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a zbytek nakrájíme na kostky.
2. Dýni dáme do velkého hrnce, přidáme sůl, kmín, bobkový list a zalijeme vodou. Uvaříme doměkka, dýně je hotová za cca 15 - 20 minut. Uvařenou dýni scedíme, bobkové listy vyndáme.
3. Ještě horkou dýni rozšleháme společně se 100 g másla a dochutíme podle potřeby - solí, bylinkami, osmaženou cibulkou apod.
4. Dýňové pyré podáváme jako přílohu třeba ke smaženým pokrmům, karbanátkům, vege placičkám apod.

Placky z dýně Hokkaido

Potřebujeme:

  • 2 vrchovaté hrnky nastrouhané dýně Hokkaido
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 1 lžíci solamylu
  • 1 vejce
  • 50 ml mléka
  • 1 hrst nasekané petrželky
  • sůl a pepř
  • olej

Postup:

1. Všechny ingredience kromě dýně a oleje smícháme na těstíčko a nakonec k němu přimícháme nahrubo nastrouhanou dýni (neoloupanou).
2. Z těstíčka tvoříme placičky, které smažíme na pánvi v rozpáleném oleji dozlatova z obou stran.
3. Hotové dáme na papírovou utěrku, která nasaje přebytečný tuk.

Dýňové hranolky

Potřebujeme:

  • 1/2 ks dýně Hokkaido
  • 1/2 dl olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

1. Dýni omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka, oloupeme a nakrájíme na hranolky.
2. Česnek prolisujeme do oleje, osolíme, opepříme a hranolky do oleje nasypeme.
3. Rukama promícháme a rozložíme je na plech na pečící papír.
4. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova, cca 35 min.

Dýňová bábovka

Potřebujeme:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 200 g najemno nastrouhané dýně
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 1 pytlík prášku do pečiva
  • 1 pytlík vanilkového cukru
  • ½ hrnku oleje
  • ¾ hrnku vlažného mléka
  • sádlo či olej na vymazání formy
  • hrubou mouku na vysypání formy
  • hroznový cukr nebo moučkový cukr na posypání bábovky

Postup:

1. Celá vejce vyšleháme s třtinovým cukrem, poté přidáme mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr, olej, vlažné mléko a vše důkladně promícháme. Nakonec do těsta zamícháme najemno nastrouhanou dýni.
2. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku.
3. Dýňovou bábovku vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme asi 60 minut (špejlí vyzkoušíme, zda není těsto uvnitř syrové).
4. Vychlazenou vyklopenou bábovku posypeme moučkovým cukrem. Pokud hledáte další tip na chutný dezert, vyzkoušet můžete také lahodnou čokoládovo-banánovou buchtu.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vzniklo unikátní vozidlo Tatra Phoenix. K čemu slouží obrovské čelisti?

Na co si dávat pozor při zazimování balkonových rostlin?...

Zkuste zdravou a super jednoduchou čokoládovou pěnu hotovou za...

Zvěřina aneb zdravý gastro zážitek podzimu. Jak ji správně...

Pozor na nejčastější chyby při chovu morčat

Je čas vyvěsit ptačí budku. Víte, že je pro vaši zahradu...

Právě teď je ideální čas na výsadbu dřevin a cibulovin

Zavřít reklamu