Věděli jste, že rýže se má skladovat v lednici? Správné uchovávání potravin je pro udržení jejich kvality klíčové

Ostatní 15. srpna 2019 | 09:45 — Veronika Prášilová
Správné skladování potravin je jeden z klíčových kroků, aby dlouho vydržely. Obvykle se lidé zaměřují na uchovávání masa, ovoce či zeleniny, ale napadlo vás někdy, zda máte správně uložené luštěniny, obiloviny či rýži?
Další 3 fotografie v galerii
Skladování sypkých potravin v původních obalech není ideální / Depositphotos

Pojďme se společně podívat, jaká základní pravidla je u těchto příloh vhodné dodržovat. Tím prvním je, že žádná z dále uvedených potravin by neměla být vystavena slunečnímu svitu. 

Luštěninám hrozí plíseň

Pokud jste milovníky hrachu, fazole či čočky, máme pro vás dobrou zprávu. Stává se jen výjimečně, že jsou tyto luštěniny napadeny brouky, a to v případech, kdy se jich skladuje příliš mnoho u sebe. Pokud tyto potraviny umístíte do vzduchotěsných dóz, vydrží vám dlouho, a můžete je mít uložené například ve spíži. Myslete však na to, že se do nádoby nesmí dostat vlhkost. Pokud byste je v takovém prostředí skladovali delší dobu, začnou vám plesnivět. Pokud je však skladovací nádoba vzduchotěsná, vydrží vám luštěniny i několik let.

Rýži se daří v lednici

Zastánci rýže a rýžových pokrmů by zase měli dbát na to, že tato obilovina vyžaduje nejen uchovávání ve vzduchotěsné dóze, ale také na suchém a chladném místě. Ideální je, pokud pro ni najdete místo v lednici. Stejně byste měli uskladnit také pšeničnou, ovesnou či kukuřičnou mouku, které vyžadují chladné prostředí v případě, že je potřebujete skladovat déle než dva týdny.

Je prokázáno, že nejlepší teplota pro uchovávání rýže je 4,5 stupně Celsia a méně. Nejvhodnější materiál, ze kterého by měla být vyrobena nádoba, v níž máte rýži uskladněnou, je takzvaný kontejner s potravinářského plástu nebo sklenice. Jsou-li dodrženy tyto dvě podmínky, pak rýže vydrží bez ztráty nutričních vlastností a typického aroma až 30 let.

Tip

Aby vám rýže, obiloviny či luštěniny vydržely déle, dejte na dno skladovací nádoby kousek sušené feferonky.

Luštěniny a rýži doma přesypejte

Chladný a suchý box ve spodní části lednice je skvělou volbou nejen pro dlouhodobé skladování obilovin, ale i již zmíněných luštěnin. Problémem naopak je, pokud suché a trvanlivé potraviny skladujete v jejich originálních plastových obalech, jelikož tím ohrožujete jejich kvalitu a trvanlivost. Toto balení neposkytuje dostatečnou ochranu proti škůdcům, kteří poměrně snadnou mohou proniknout dovnitř a celé balení znehodnotí. V původních igelitových sáčcích po otevření a nespotřebování celého obsahu postupně dochází k zadržování vlhkosti, následkem čehož obsah může začít plesnivět.

Poměrně specifické podmínky pro skladování mají také brambory. Jen pokud je dodrženo několik pravidel, můžete tyto hlízy bez problémů skladovat i několik měsíců. Co vše byste měli dodržet, píšeme v našem dalším článku zde.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Užijte si jedny z nejkrásnějších pláží světa i skvělé jídlo. Právě teď je ideální čas vyrazit do Thajska

Užijte si jedny z nejkrásnějších pláží světa i skvělé...

Rakouským eldorádem pro rodiny s dětmi a milovníky freeridu...

Adventní čas uprostřed vrcholků Alp, to je opravdový...

Tip na první letošní lyžovačku. Zasněžené středisko...

Nenechte se trápit jet lagem. Jak se elegantně a účinně...

Vánoční čas ve Švýcarsku má své unikátní kouzlo

Zavřít reklamu