Připálené jídlo není žádná tragédie, máme pár fíglů na jeho odstranění

Ostatní 31. července 2019 | 21:04 — Veronika Prášilová
Zažila to každá hospodyňka. Vaříte večeři a tak moc se snažíte, že se zákonitě musí něco pokazit. Asi nejhorší variantou je, když se vám připravované jídlo připálí. To zničí nejen celé hodování, ale rozhodně i náladu.
Další 3 fotografie v galerii
Připálená večeře mrzí dvojnásob - kvůli jídlu i hrnci / Depositphotos

Navíc tím teprve začíná kolotoč mytí a drhnutí, aby se zachránil alespoň hrnec či pekáč, když už večeře přišla nazmar.

Stačí chvilka nepozornosti

Zřejmě nejčastěji se stává, že se připálí ohřívané mléko. Ruku na srdce, komu se tento kousek ještě nikdy nepodařil, zřejmě netráví v kuchyni příliš mnoho času. Právě při vaření pudinku nebo krupičné kaše totiž stačí doslova vteřina a mléko i hrnec jsou v trapu. Co v takovou chvíli dělat?

Je velmi malá pravděpodobnost, že připálenina půjde snadno umýt, i když se o to pokusíte okamžitě. Je proto dobré zapojit fígle, které znaly už naše babičky, a které úspěšně fungují. A hlavně nepropadat panice.

Multifunkční zázrak jménem soda

Velmi účinná je jedlá soda. Jak už jste se mohli přesvědčit, tento kouzelný prášek dokáže v domácnosti doslova zázraky. Skvěle funguje například při čištění zašlých příborů z alpaky, jak jsme psali v článku zde. A také se hodí při řešení našeho problému, a to při čištění hrnce od jakéhokoliv připáleného jídla či mléka.

Pokud se vám nehoda stane, odstraňte z hrnce zbytky jídla či mléka, poté do něj nalijte asi centimetr vody. Vraťte hrnec zpátky na sporák a začněte jej znovu zahřívat. Mezitím do vody přidejte lžičku až dvě sody a vše přiveďte k varu. Povařte několik minut, odstavte hrnec bokem a pokuste se připáleninu odstranit. Pokud to zatím nejde, nechte provařenou směs v hrnci do druhého dne, pak vše půjde drátěnkou odstranit doslova jako po másle.

Když není soda, pomůže klidně sůl

Stejný postup můžete uplatnit také s kuchyňskou solí. Ovšem musíte jí dát do vody mnohem větším množství, protože čím silnější roztok bude, tím větší sílu bude mít. Ale pozor, tuto směs rozhodně nechte v hrnci působit do druhého dne, ihned po uvaření nemá ten správný efekt.

V případě připáleného mléka vám může pomoci také stolní olej. Stačí jej trošku nakapat na houbičku, s níž pak připálené místo přetřete. Přibližně po 15 minutách vše opláchněte a těšte se z hrnce, který bude vypadat jako nový.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Nebezpečná letiště: Tady naskakuje husí kůže i zkušeným pilotům

Nebezpečná letiště: Tady naskakuje husí kůže i zkušeným...

Jedna z nejkrásnějších zemí Evropy se může pochlubit...

Dechberoucí scenérie a nádherná příroda. U našich sousedů...

Navštivte kouzelný stát, který tu už za pár desítek let...

Petrohrad: Jeden den vám v tomto krásném městě rozhodně...

Klenot Arabského poloostrova: Navštivte tajemnou a neznámou...

Zavřít reklamu