Trápíte se u čištění sendvičovače? Použijte pečící papír nebo zkuste malé kouzlo s utěrkami

Ostatní 14. března 2019 | 11:16 — Veronika Prášilová
Dva plátky křupavě opečeného toustového chleba lehce promazané kečupem a proložené plátky šunky a úžasně voňavého sýra. Přesně to je důvod, kvůli kterému zvláště o víkendových snídaních přistupujeme k přípravě skvělých domácích sendvičů.
Další 3 fotografie v galerii
Chuť sendvičů často přebije následný úklid / Depositphotos

Vůně i chuť je bezesporu omamná. Ovšem to uklízení potom, to už bychom si nejraději odpustili.

Po dobrém jídle za odměnu drhnutí

Všem hospodyňkám je totiž už u prvního zapékaného kousku jasné, že se sýr uvnitř chleba neudrží, a po dobré snídani bude následovat pěkně dlouhá chvíle s rukama ve dřezu při drhnutí přismahlých kousků. 

Relativní výhodu mají ještě ty kuchařky, které mohou pečicí pláty ze sendvičovače vycvaknout a nechat je nějakou dobu odmočit v jarové vodě, takže pak jdou nečistoty dolů o něco snáze. Ty odvážnější dokonce dávají tyto pláty do myčky, což ale není v případě teflonu úplně ideální, jelikož se může poměrně snadno poškodit, což může při dalším používání způsobit velké problémy.

Vytvořte kapsu

Pokud se chcete pro příště těmto doslova otravným krokům vyhnout, zkuste jim předejít hned na začátku. Ještě než totiž vložíte připravené tousty do sendvičovače, vystelte jej pečícím papírem. Ten by měl na každé straně plotýnku přesahovat tak, aby ji v případě vytečení sýr neušpinil a zůstal pěkně uvnitř papírové kapsičky.

Počítejte ale s tím, že právě kvůli pečícímu papíru budete tousty zapékat o něco déle, aby se dostatečně všechny části propekly. Také kůrka určitě nebude stejně křupavá jako v případě, kdy se chleba přímo dotýká rozžhavených plotýnek. Ale vidina ušetřené práce jistě tento zdánlivý nedostatek předčí.

Malé kouzlo s utěrkami

Pokud si však na pořádném opečení potrpíte, můžete to zkusit i jinak. Tousty připravte klasickým způsobem, tedy bez použití pečicího papíru, a propečte je tak, jak máte rádi. Jakmile uděláte poslední sendvič, vezměte si k ruce roli s kuchyňskými utěrkami, z níž odtrhněte tři nebo čtyři útržky a položte je na sebe.

Jednu stranu poté potřísněte například s pomocí rozprašovače vodou, a tuto část přiložte na špinavé chládnoucí plotýnky, které k sobě přiklopte. Ovšem pozor! Sendvičovač už musí být vytažený z elektřiny. Takto nechte nějakou dobu utěrky položené, a pokud to ničemu nebrání, tak ideálně do druhého dne.

Vhlké utěrky totiž do sebe zvládnou nasát všechnu mastnotu a špínu, a zbytek už pak snadno dočistíte vlhkým hadříkem. Uvidíte, že s tímto postupem se budete na přípravu toustů hned více těšit. 

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Legendární poutní místo Rocamadour: Jedna z nejkrásnějších vesnic ve Francii vás doslova očaruje

Legendární poutní místo Rocamadour: Jedna z...

Putování Českým Švýcarskem za borovicí lorda Weymoutha

Co dělat a co nedělat v Chorvatsku. Respektujte místní zvyky...

Navštivte jedno z nejkrásnějších měst Evropy. Francouzské...

Za zlatem, zdravím i kouzelnou přírodou se vydejte do Zlatých...

Cesta jako cíl: Zkuste trochu netradiční způsob cestování a...

Zavřít reklamu