Připravte si skvělý slaný pudink. Třeba z čerstvě nasbíraných hub, kterým se daří i v tomto počasí

Recepty 09. ledna 2019 | 17:52 — Veronika Prášilová
I když republiku zasypává sníh, teploty mají zatím do třeskuté zimy daleko. To je dobrá zpráva pro milovníky hub, protože i v takovém počasí se daří některým výtečným druhům. A i když náhodou nenarazíte na penízovky, které jsou svým sběrem v tomto počasí pověstné, aktivujte své mrazákové zásoby a ukuchtěte si jemný houbový pudink.
Další 3 fotografie v galerii
Připravte si výtečný houbový pudink z čerstvých hub / Internet

Uvidíte, že vám bude chutnat a zároveň rodinu překvapíte něčím netradičním.

Co budete potřebovat

Než se pustíte do práce, připravte si všechny následující ingredience, abyste je měli při přípravě pěkně po ruce.

  • 500 g hub
  • 50 g slaniny
  • 1 střední cibule
  • 200 g rýže
  • 1 malý rajský protlak
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 vejce
  • 0,5 l vývaru a 0,5 l vody nebo 1 l vody a kostku bujónu
  • 1 lžičku sladké papriky
  • sůl a pepř dle chuti
  • strouhanka na vysypání

Rýže do hrnce, slanina na pánev

Dejte vařit rýži tak, jak jste zvyklí. Mezitím na pánvi restujte slaninu nakrájenou na kostičky společně s nadrobno nakrájenou cibulí. Až začne slanina vonět a cibule zlátnout, přidejte překrájené houby, vmíchejte protlak, osolte, ochuťte paprikou a pepřem a poduste doměkka.

Nezapomeňte na porcelánové misky

Mezitím si připravte porcelánové misky, které vymažte a vysypejte strouhankou. Poté začněte plnit střídavě vrstvou uvařené rýže a připravenou směsí s houbami. Jakmile naplníte misku přibližně do poloviny, zalijte ji vývarem smíchaným s rozkvedlanými vejci a moukou.

Takto připravené mističky ještě povařte asi hodinu ve vodní lázni, aby byl proces kompletní. Poté vše nechejte vychladnout, obsah misek následně vyklopte na talíře a podávejte s oblíbeným pečivem nebo zeleninovým salátem.

Čerstvé houby v zimě? Proč ne

Možná si od začátku čtení ťukáte na čelo, proč vás lákáme na vyzkoušení tohoto receptu, když by se to více hodilo například na podzim. Ovšem i nyní se dají houby najít, navíc velmi lahodné, a dokonce ve vaší zahradě. O tom, které druhy to jsou, se můžete dočíst zde.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Legendární poutní místo Rocamadour: Jedna z nejkrásnějších vesnic ve Francii vás doslova očaruje

Legendární poutní místo Rocamadour: Jedna z...

Putování Českým Švýcarskem za borovicí lorda Weymoutha

Co dělat a co nedělat v Chorvatsku. Respektujte místní zvyky...

Navštivte jedno z nejkrásnějších měst Evropy. Francouzské...

Za zlatem, zdravím i kouzelnou přírodou se vydejte do Zlatých...

Cesta jako cíl: Zkuste trochu netradiční způsob cestování a...

Zavřít reklamu