Vyrobte si své vlastní hnojivo. Poradíme vám, jak na to

Zahrada 14. srpna 2018 | 11:23 — Šárka Vondráčková
Založit si vlastní kompost? To je otázka, který si klade každý majitel zahrady. Jenomže řadu z nich odradí představa, že hyzdí zahradu a zapáchá. To je však omyl.
Další 4 fotografie v galerii
Díky kompostu ušetříte spoustu peněz za hnojiva / Shutterstock

Kompost má jednu obrovskou výhodu. Pomáhá totiž se zpracováním veškerého zahradnického odpadu. Je to tedy skvělý recyklátor, který vás pak odmění výborným substrátem plným živin, který dodá vašim rostlinám vše, co potřebují. A hlavně je toto hnojivo zcela zdarma. Jeho založení zvládne bez problémů každý začátečník. Chce to dodržet pouze pár jednoduchých pravidel. Jestli skutečně chcete mít na příští sezonu vlastní hnojivo, je pomalu nejvyšší čas založit si kompost. Ideálním obdobím je totiž začátek podzimu.

Volba místa

Ideální čas pro zakládání kompostu je začátek podzimu. V první řadě vyberte vhodné stanoviště, které je v polostínu a závětří. Pokud máte obavu, že by vám hyzdil vaši zahradu, vysaďte kolem dokola různé keře, které jej zakryjí. Díky tomu ale získáte stín, který bude v kompostu udržovat vyšší vlhkost.

Připravte stanoviště

Pokud jste si zvolili vhodné stanoviště, odstraňte z něj v první řadě drny. Na odkrytou půdu pak můžete položit základní vrstvu, kterou by měly tvořit hrubší klacíky nebo kůru či slámu. Ty mají funkci jak drenážní, tak provzdušňovací. Nic jiného už na zem nepokládejte. Jde totiž o to, aby mezi zemí a kompostem byla stále propustná bariéra, aby do něj mohly bez problémů vstupovat různé půdní mikroorganismy a především žížaly. A o jejich účincích na kvalitu kompostu není pochyb. Navíc poslouží i jako skvělý drtič kuchyňského odpadu. Více o žižalím kompostéru jsme psali zde.

Zelená a hnědá hmota

Kompost by měl obsahovat stejné množství zelené a hnědé hmoty. Za zelenou hmotu lze považovat  kuchyňský bioodpad, dále spadané listí a čerstvě posečená tráva. Hnědou část pak tvoří sláma, piliny, drcená kůra, štěpka, popel ze dřeva, chlévský hnůj, zahradní zemina nebo rašelina. Důležité je, aby byly všechny složky podrcené nebo posekané na menší kusy.

Dopřejte mu čaj i kávu

Kromě těchto složek můžete do kompostu přidávat také kávové sedliny, čajové sáčky, rozdrcené skořápky z vajec nebo ořechové skořápky. Veškeré suroviny musí být upraveny na menší kousky. A nezapomeňte ani na hnůj, který je nesmírně důležitým aktivátorem.

Co tam nepatří

Do kompostu určitě nepatří kořeny košťálovin, hnilé či plesnivé ovoce nebo zelenina, odpad z citrusových plodů, zbytky z vařeného masa, kosti, tuk, výkaly od psa či kočky. A rozhodně si tam nedávejte ani trávu, která rostla v blízkosti silnice či takovou, která je chemicky ošetřena.

Kdy je vyzrálý

Kompost můžete začít používat tehdy, pokud se zbarví do hnědé až tmavohnědé barvy, má drobkovitou strukturu a nezapáchá. Pokud přece jen cítíte zápach a vytváří se v něm bláto, chybí mu kyslík. Přidejte do něj větve, listy nebo piliny. Nezapomínejte provádět také provzdušňování.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Toulky v Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví: Pěšky, na kole i lodí poznáte nádhernou přírodu

Toulky v Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví:...

Na světě jsou dvě místa, kde teče z kašny místo vody...

Nezničte zážitky z krásné dovolené sobě ani svému okolí....

Cesty po Čechách: Chcete vidět něco nezvyklého? Udělejte si...

Národní přírodní rezervace Mionší: Vydejte se naučnou...

Tisíc let stará tradice, která je pro Islanďany doslova...

Zavřít reklamu