Řeřicha patří mezi nejzdravější potraviny na světě. Vypěstujte si za pár dní vitamínový zázrak

Zahrada 30. října 2017 | 13:44 — Anna Novotná
Řeřicha setá je naprosto nenáročná a můžete ji pěstovat doma po celý rok. Chutná skvěle i s obyčejným chlebem a přitom je to jedna z nejzdravějších potravin.
Další 3 fotografie v galerii
Řeřicha je doslova superpotravina, kterou sklidíte už za 6 dní! / Shutterstock

Vypěstujte si jednu z nejzdravějších potravin. Řeřicha setá, též někdy nazývaná řeřicha zahradní, je rychle rostoucí bylina, známá pro svou výraznou kořenitou chuť a aroma. Její pěstování je snadné a pojídání řeřichy vám dodá velmi mnoho vitamínů i minerálů.

Co vše řeřicha obsahuje

Nejnovější studie ukázaly, že řeřicha je doslova superpotravinou, protože 100 gramů řeřichy nám zabezpečí více než deset procent většiny potřebných vitamínů a minerálů. Řeřicha obsahuje jako každá zelenina mnoho vlákniny, dále pak vitamin C, A, E, vitamíny řady B, draslík, vápník, železo, vitamín K, zinek, ale také bílkoviny. Podobné výsledky jako řeřicha má čínské zelí, mangold, špenát a čekanka.

Jak řeřichu pěstovat

Pěstování řeřichy je velmi snadné. Stačí vysypat semínka na vlhkou vatu a dát na okno. Už za dva dny vidíme klíčky a zhruba za šest dnů od výsevu můžeme sklízet. Rostlina je citlivá na přísun vlhkosti. Pokud zaschne, můžeme ji vyhodit.

Využití

Řeřicha je nejlepší čerstvá. Můžeme si jí posypat chléb s máslem, můžeme jí zdobit pokrmy, přidávat do zeleninových salátů, do tvarohových pomazánek. Má příjemně nahořklou chuť. Pozor ale na tepelnou úpravu. Řeřicha hořkne a mohla by vám tak zkazit jídlo.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Okouzlující Jitka Kocurová se po dlouhé době objevila na veřejnosti. Po dvou dětech vypadá báječně!

Vánoční úklid trochu jinak: Vydezinfikujte perfektně svůj...

Jak správně pečovat o semišové boty v zimě, aby přežily...

Padající sníh ze střechy může způsobit vážná zranění....

Máte doma loudila? Odnaučit psa žebrat o jídlo není až tak...

Vyrobte si vlastní purpuru a vytvořte doma tu nejkrásnější...

Vánoční tip: Nahraďte klasický štrúdl perníkovým s...