Nevhodné stanoviště, malá jáma, chybějící opora a další chyby, kterých se i zkušení pěstitelé při podzimní výsadbě stromů dopouští

Zahrada 18. října 2022 | 13:06 — Zuzana Procházková
Podzim je z hlediska výsadby nových stromů tím nejdůležitějším obdobím. Mladé sazenice totiž přes zimu získají sílu a na jaře vyrostou v plné kráse. Pakliže vás to letos čeká také, přečtěte si seznam nejčastějších chyb, kterých se při výsadě stromů a keřů lidé dopouští. Dejte si na ně pozor.
Další 3 fotografie v galerii
Při výběru stanoviště respektujte požadavky zakoupené dřeviny / Depositphotos

Zkušení pěstitelé moc dobře ví, že podzimní výsadba nejen stromů, ale rostlin obecně, je z celého roku ta nejdůležitější. A proč je tomu tak? Důvod je prostý. Při správné výsadbě na podzim má mladá sazenice mnoho času k zakořenění a k zesílení přes zimu. Na jaře vám poté porostou v celé krásně. Mnozí se však každý rok dopouští stejných chyb, kvůli kterým se mladým sazenicích nedaří, jak by mohlo. Zde je dle specialisty Jana Záhorského výčet těch nejčastějších chyb. Vyvarujte se jich.

Nevhodné stanoviště

Zvolené místo musí vždy odpovídat požadavkům dané dřeviny, kterou jste si zakoupili. Těmito požadavky se má na mysli to, zda bude strom prosperovat ve stínu či na slunci, a poté se jedná také o požadavky na vlhkost a větrnost. Všechny tyto informace se dozvíte přímo ze zahradnictví. Obecně dbejte také na to, abyste choulostivé dřeviny nesázeli za žádných okolností do mrazových kotlin, kde se hromadí nejstudenější vzduch.

Příliš malá jáma

Od výběru stanoviště se přesouváme k další oblasti, ve které zejména začínající zahradnici často chybují, a to správná velikost a hloubka jámy. Vykopaná jáma by měla být velká a hluboká natolik, aby se v ni všechny kořeny pohodlně rozprostřely a nijak se mezi sebou nekřížily či neohýbaly. Pozor je dle specialisty na zahradnictví Jana Záhorského potřeba dávat zejména u stromů prostokořenných, které se sází obvykle na konci října a během listopadu. U balu z kontejneru špatné rozprostření kořenů není příliš časté.

Vznik vzduchových kapes

Jakmile dřevinu zasadíte, je potřeba zkontrolovat, zda zemina dostatečně přilnula ke kořenům, a nevznikla tak vzduchová kapsa v prostoru jámy. Proto je vhodné zasypávat kořeny stromu dobře prosetou hlínou bez hrudek a stromkem v průběhu několikrát jemně zatřást, aby se udusala hlína kolem kořenů.

Chybějící opora

U mladých dřevin, zejména však mladých stromků, je usazení opěrného kůlu či konstrukce naprosto stěžejním krokem. Mnozí to však zanedbávají a myslí si, že se dřevina uchytí tak jako tak. Opak je pravdou. Mladé sazenice stromů opěru potřebují, aby se přes zimu zafixovaly a mohly se uchytit a rozvinou kořenový systém. Kmínek je potřeba nejprve přivázat k sazenici pevně a posléze postupně uvolňovat, aby do něj nezarostl.

Nevhodné hnojivo

Mnoho pěstitelů má ve zvyku všechny nové sazenice pořádně vyživit a dodat jim zkrátka nálož hnojiva na mnoho měsíců dopředu. To ale není tak úplně správně. U hnojiva a mladých sazenic je potřeba postupovat přesně podle návodu a požadavků daného druhu, jinak můžete rostlině velmi ublížit. V ideálním případě proto po vykopání jámy přidejte na dno dostatek uleželého kompostu, nikdy ne čerstvého, nebo kompostu fermentovaného, který je k zakoupení ve formě peletek. Další přihnojování není až do jara potřeba. Samozřejmě nezapomeňte smísit s kompostem i trochu okolní půdy, aby byl přechod mezi prostředím v jámě a okolní půdou plynulý a rostlina měla důvod se rozrůstat.

Nepřiměřené zalévání

Čerstvě zasazené stromy potřebuji ihned zálivku, aby se mohly pořádně napít. Je vhodné klidně zalévat už v průběhu výsadby, aby byla půda okolo sazenice stromu dostatečně vlhká. Těžkou jílovitou půdu proto alespoň v prostoru pod jámou předem vylehčíme jemným štěrkem nebo hrubším pískem. Dále, co se týká opadavých dřevin, ty už na podzim a během zimy zalévat nemusíte. U těch stálezelených dřevin je však známo, že je potřeba zalévat i přes zimu.

Ochrana na zimu

Posledním důležitým bodem je ochrana mladého stromku nebo jiné dřeviny před nadcházejícím nepříznivým počasím a mrazy. Kmen stromu proto můžete nabílit hašeným vápnem, které je skvělou ochranou. Ke dřevinám zase můžete přidat trochu mulčovací kůry. Dále čtěte: Jak využít spadané listí na zahradě. Vyrobte si z něj například speciální listovku nebo trávníkové hnojivo.

Autorský článek, další zdroj: paramountplants.co.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu