Kompostování je efektivní způsob, jak využít napadané, potlučené či nahnilé ovoce. Vytvoříte si zdroj stabilizovaného organického hnojiva

Zahrada 28. září 2022 | 09:36 — Zuzana Procházková
Sklizeň ovoce vrcholí a při té příležitosti téměř jistě každý přemýšlí nad tím, co udělat s napadaným, potlučeným či nahnilým ovocem. Rozhodně toto ovoce nevyhazujte, to by byla velká škoda. Můžete ho využít například ke kompostování.
Další 3 fotografie v galerii
Napadané i shnilé ovoce se skvěle hodí ke kompostování / Pixabay

Mnoho lidí řeší každý rok jednu a tu stejnou otázku, co udělat s tou hromadou napadaného, shnilého nebo chorobami napadeného ovoce, přičemž nezáleží na tom, jestli se jedná o hrušky, jablka nebo švestky. Bohužel nejčastějším řešením bývá to, že se ovoce jednoduše vyhodí, v lepší variantě do bio odpadu. To je však velká škoda. Napadané ovoce se úplně skvěle hodí ke kompostování, díky kterému si vytvoříte vlastní zdroj stabilizovaného organického materiálu ke hnojení.

Proč kompostovat

Každý správný zahrádkář by měl mít kompost a kompostovat svůj veškerý biologický odpad, neboť se jedná o nejvíce ekologické a efektivní řešení. Udává se, že lze kompostováním zredukovat odpad až na dvě třetiny, což je skvělá zpráva. Navíc bude mít vždy k dispozici to nejkvalitnější hnojivo, o kterém, zaručeně víte, že je bez použití jakékoli chemie. Ke kompostování ovoce se však váže jedna zásadní podmínka, a to, že kompost musí být zcela zdravý. Co to znamená?

Pravidla správného kompostování

Pochopitelně v rámci kompostování je nutné dodržovat určitá pravidla, aby vše fungovalo, která pro Magazinplus vysvětluje zahradní specialista Jan Záhorský. „Zásadní jsou tři faktory, a to aby bylo v kompostéru vždy dostatek vzduchu, tepla a vlhka. Zakoupené kompostéry samozřejmě tyto podmínky splňují, neboť tak musí být navrženy výrobci. Pokud si však budete kompostér chtít vyrobit po domácku, je potřeba zvolit takovou nádobu či materiál, který bude mít ve výsledku otvory po všech stranách.“

Jak kompostovat

Pakliže tedy chcete napadané a nahnilé ovoce využít ke kompostování, je nutné dodržet to, aby byl kompost složen ze dvou složek, tedy dvou skupin odpadů. V první řadě se jedná o odpad zelený, který je bohatý na dusík, a za druhé o odpad hnědý, který obsahuje zase uhlík. Tyto dvě vrstvy vypovídají o zdravém kompostování.

Zakládání kompostu

Pakliže zakládáte první kompost, pak dbejte an to, abyste začali s 15 centimetrovou vrstvou větví a papíru. Následně na tuto vrstvu můžete přidat zelený odpad jako listí, zbytky ovoce či zeleniny. Poté je potřeba přidat zase vrstvu hnědou a tak dále. Stručně řečeno, aby byl kompost zdravý a fungoval, jak měl, je potřeba jej správně vrstvit. Kompost alespoň jednou měsíčně promíchejte a můžete jej občas i zalít. Tímto způsobem se do deseti týdnů dočkáte první kompostové půdy.

Ovoce k uskladnění

Samozřejmě, ne všechno napadané ovoce musíte kompostovat. V některých případech by to možná byla i velká škoda. Obecně totiž plody, jež mají červivost zaschlou nebo jsou strupovité, můžete bez problému uskladnit. Navíc se tyto plody skvěle hodí do koláčů, kompotů nebo k výrobě moštu. Přesto by se u těchto lehce potlučených plodů mělo jednat spíše o krátkodobé uskladnění a pro jistotu plody pravidelně kontrolujte, zda nezačaly zahnívat. Dále čtěte: Muchovník rychle roste a bohatě plodí. Dopřejte mu podzimní řez a zazimování, aby se vám napřesrok opět odměnil sladkou úrodou.

Autorský článek, další zdroj: gardeningmentor.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu