Podzimní péče o růže: Jak je správně prořezat a zazimovat, abyste se vyhnuli zákeřné nemoci jménem černá skvrnitost

Zahrada 29. září 2022 | 10:23 — Zuzana Procházková
Podzim je z hlediska péče o růže jedním z nejdůležitějších období. Růže je potřeba prostříhat, zazimovat a ochránit proti houbovým chorobám, zejména obávanou černou skvrnitostí. V tomto článku vám prozradíme, jak se komplexně o růže před zimou postarat, aby vás příští rok znovu obdarovaly nádhernými květy.
Další 3 fotografie v galerii
Růže dokážou vytvořit i z ponuré zahrady tu nejromantičtější / Pixabay

Růže jsou pýchou mnoha pěstitelů. Jejich kouzlo jistě spočívá v tom, že dokážou vytvořit i z té nejponuřejší zahrady tu nejromantičtější. S jejich pěstováním je to však náročnější a důležitý moment nastává nyní na podzim, kdy je potřeba jim věnovat specifickou péči. Jde totiž o to, že růžím, ať už těm keřovým, skalkovým nebo pnoucím, nesvědčí teplotní rozdíly mezi dnem a nocí, které na podzim panují. Jsou poté oslabené a více náchylné k napadení různými chorobami, jako například zákeřná černá skvrnitost.

Černá skvrnitost

Pakliže máte s chorobou jménem černá skvrnitost zkušenost, tak jistě víte, že se jedná snad o to nejhorší, co může vaše růže potkat. Černá skvrnitost je houbové onemocnění, které má zprvu jen velmi nepatrné příznaky. Na horní straně listů lze pozorovat hnědočerné, černofialové nebo černé skvrny v různých tvarech. Z těchto malých teček se však postupně stávají velké fleky a zelená barva listů se vytrácí. Listy posléze zežloutnou, opadají a růže chřadne.

Boj s černou skvrnitostí

Proti černé skvrnitosti je potřeba zasáhnout opravdu v momentě, kdy spatříte první příznaky na listech růže. V pozdějších stádiích můžete odepsat rovnou celou rostlinu. A jak proti ní tedy bojovat? Specialista na zahradnictví Jan Zahradník doporučuje odstranit a ihned spálením zlikvidovat všechny napadené a nezdravé části růže. Dále aplikovat speciální postřik na růže proti této chorobě. Rozhodně nakonec není od věci zkontrolovat i okolní rostliny a případně se zeptat sousedů, zda s touto chorobou nebojují.

Využijte podzim k přemístění růže

Mnoho pěstitelů využívá podzim také k přemístění růží a jiné stanoviště, pakliže se jim na tom dosavadním nedaří. V jiném ročním období není vhodné růže přemisťovat. Je to z toho důvodu, že právě během podzimu jsou teploty ideální k zakořenění na novém místě, bez toho, aniž by se rostlina vyčerpávala.

Podzimní prořezání růží

Pokud jste se stanovištěm spokojení nebo jste již růže přesadili, tak se můžete pustit do dalšího kroku, a to je podzimní prořezání. Tento řez se provádí za účelem provzdušnění středu keře. Pokud pěstujete skalkové růže, tak ty se prostříhávat nemusí. Týká se to pouze růží keřových a stromkových. Růži tedy zastřihněte na 5 až 8 oček s tím, že poslední očko musí směrovat ven z keře. Tímto se zabrání nežádoucímu houstnutí uvnitř růže. Stejně by se větve či výhony růží neměly nijak křížit.

Ochrana růží před zimou

Posledním krokem je ochrana růží před mrazy a sněhem. Dbejte na to, aby byla zakryta zejména první očka. Jestliže máte v záhonu mulčovací kůru, tak tu je nutné nejprve odstranit. Pokud pěstujete nějaké vzácné a velmi choulostivé růže, tak rozhodně ještě zakryjte prodyšnou geotextilií. Dále čtěte: Zahrádkářský kalendář na podzim: Jaké důležité práce udělat na zahradě před příchodem prvních mrazíků.

Autorský článek, další zdroj: bhg.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu