Srpnová výsadba ředkviček a další zeleniny: Jaké druhy vysadit, abyste sklízeli úrodu ještě na podzim

Zahrada 07. srpna 2022 | 07:28 — Zuzana Procházková
Pokud jste si mysleli, že srpen je měsícem, kdy sklízíte poslední ovoce a zeleninu, pak jste na omylu. Existuje mnoho druhů zeleniny, které jsou ideální k výsadbě ještě v srpnu, neboť budete sklízet ještě po celý podzim. Prozradíme vám, o jaké druhy zeleniny se jedná.
Další 3 fotografie v galerii
Po celý podzim se můžete radovat například z čerstvého špenátu / Depositphotos

Pakliže vysejete konkrétní druhy zeleniny nyní během srpna, tak se můžete pak celý podzim radovat z takzvané podzimní sklizně. Obecně tyto druhy zeleniny vhodné k podzimní sklizni rychle rostou. Navíc nepotřebují mnoho slunečního svitu a chutnat budou naprosto dokonale. Inspirujte se níže vybranými druhy zeleniny, které doporučuje specialista zahradnictví Jan Zahradník, a sklízejte až do prvních mrazíků.

Ředkvičky

Právě ředkvičky jsou naprosto ideální zeleninou k srpnové výsadbě, neboť patří k těm nejrychleji rostoucím zeleninám vůbec. Rychleji už rostou snad jen saláty a bylinky. Pokud je vysejete nyní na začátku srpna, s největší pravděpodobností budete moci sklízet na přelomu srpna a září. Stačí jim pouze pár týdnů k tomu, aby byly bulvy dostatečně velké. Stejně tak jako tomu bylo v případě políčku, i ředkvičkám vyberte slunné místo.

Cibule

Stejně tak cibule je vhodná k výsevu během pozdního léta. Specialista zahradnictví Jan Zahradník však doporučuje, abyste zaseli ideálně cibulku ranou, tu se zelenou natí, které mírný a deštivý podzim nanejvýš vyhovuje. Budete ji moci buď ihned spotřebovat nebo uskladnit až do jara.

Polníček

Dále lze v srpnu vysadit polníček, jenž je známý také jako kozlíček polníček. Jedná se o listovou zeleninu, která je hojně využívána pro přípravu salátů. Polníček se běžně vysévá v březnu nebo dubnu. Lze jej však sadit až do září, neboť stejně tak jako špenát vám polníček vyroste velmi rychle. Z hlediska výběru stanoviště je lehce náročnější, a to z toho důvodu, že miluje slunce. Proto jej dejte na nějaký slunný záhon.

Špenát a rukola

V rámci srpnové výsadby zeleniny by rozhodně neměl chybět špenát a rukola. Rostou opravdu velmi rychle, tedy už za měsíc od výsevu byste mohli sklízet. Obecně špenát vysévejte do řádku a při jeho zakoupení si nechte poradit, aby se jednalo o speciální druh, který je vhodný pro podzimní sklizeň. Ty jsou pak odolnější vůči ranním mrazíkům. Co se týká rukoly, zde platí stejně doporučení jako pro špenát.

Kopr

Nakonec, pakliže jste milovníky čerstvého kopru, máme pro vás skvělou zprávu. I kopr je ideální rostlina pro srpnovou výsadbu. Dopřávat si ho pak můžete po celý podzim. Jestliže vysejete kopr během srpna nebo i na začátku záři, bude mít stále vhodné podmínky pro růst. Potřebuje pouze dostatek slunce a vody. Dále čtěte: Přidejte nyní k rajčatům hnojivo ze sody, kvasnic a popele. Dočkáte se rekordní úrody chutných a voňavých plodů.

Autorský článek, další zdroj: gardeningetc.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu