Jak dosáhnout rekordní úrody a velikosti brambor? Stačí ve správný čas osekat vršky rostlin

Zahrada 27. června 2022 | 11:06 — Zuzana Procházková
Mnoho lidí si v dnešní době zakládá na svých zahradách bramborová políčka, neboť koupit dobré brambory v obchodě je opravdu někdy pořádný oříšek. Pakliže je letos pěstujete i vy, určitě vás zajímá, jak maximalizovat jejich úrodu. Stačí totiž provést jeden obyčejný trik a vaše úroda bude alespoň dvojnásobná a brambory mnohem větší.
Další 3 fotografie v galerii
Nad pěstováním brambor na vlastní zahrádce uvažuje stále více lidí / Pixabay

Brambory jsou oblíbenou a velmi univerzální zeleninou, ze které lze připravit mnoho pokrmů jak na sladko, tak na slano. Jelikož jsou však brambory v obchodě mnohdy zcela bez chuti a ty kupované na farmářských trzích zase cenově úplně přemrštěné, tak se mnoho lidí pustilo do jejich vlastního pěstování. Není na tom totiž nic složitého, jen je potřeba mít dostatek prostoru na založení políčka.

Od doma pěstovaných brambor rozhodně očekáváme, že budou pěkně velké a plné zdraví prospěšných látek. Bohužel ne vždy k tomu stačí klasický způsob pěstování. Někdy je potřeba bramborám lehce pomoci. Zkuste letos také osvědčený trik se zastřiháváním vršku rostliny před sklizní, který vám zajistí maximální úrodu a velikost brambor. Tato technika je léta prověřená zkušenými pěstiteli brambor. Navíc díky této technice se pak při sklizni obejdete bez poškozených hlíz.

V čem je dobré ořezat vršky brambor

Mnoho lidí klasicky počká na moment, až bramborová nať zežloutne a pak sklízí. To je však špatně. Pakliže chcete úrodu maximalizovat a také získat mnohem větší hlízy, je potřeba rostlině pomoci už před zežloutnutím. Postup je opravdu velmi snadný, vystačíte si s ostrou kosou nebo jen například nůžkami. Záleží pochopitelně na tom, jak velké bramborové pole máte.

A jak tedy na to? Jednoduše všechnu bramborovou nať ořezejte na výšku okolo 10 až 15 centimetrů. Díky tomu brambory „vystresujete“ a ony poté budou usilovat o to, aby co nejrychleji zvětšily hlízy pod zemí a připravily se tak na další náročný rok. Nic složitého na tom opravdu není. Díky této technice se v hlízách brambor zvýší obsah škrobu i dalších cenných látek jako například antioxidantů, karotenoidů či flavonoidů.

Kdy bramborovou nať ořezat

Vhodné je rozdělit si tento úkon do dvou fází. Nejprve, zhruba dva až tři týdny do samotné sklizně. Proveďte ořezání listů tak, aby vám na políčku zůstala jen bramborová nať. Poté ve druhém kroku zhruba týden přes sklizní přejděte k odstranění těch zbylých natí. Půjde to téměř samo. Myslete však na to, že rané a pozdní brambory mají odlišné vegetační doby.

Využití pro bramborovou nať

Odstraněnou bramborovou nať rozhodně nevyhazujte. Pakliže není vyloženě silně napadená škůdci či jinými chorobami, lze ji použít jako skvělý mulč či hnojivo pro jiné rostliny na zahradě. Je to z toho důvodu, že bramborová nať obsahuje mnoho cenných látek, které se hodí při pěstování na zahradě využít. Dále čtěte: Pěstujte hortenzie jako profesionál. Odmění se vám bohatou záplavou květů každý rok.

Zdroj: gardeningknowhow.com, gardenersworld.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu