Jak správně zaštipovat bazalku, abyste ji nezničili a naopak podpořili její růst. Spousta lidí to dělá špatně

Zahrada 13. června 2022 | 08:06 — Zuzana Procházková
Bazalka je pro mnohé jednou z nejoblíbenějších bylin. Její vůně i chuť je naprosto lahodná, a i proto dokáže bazalka pozdvihnout obyčejné jídlo na zcela jinou úroveň. Jestliže si ji doma pěstujete v květináči, pak je nutné dávat pozor na její zaštipování. Spousta lidí to dělá špatně a proto se diví, že jim bazalka dlouho nevydrží.
Další 3 fotografie v galerii
Bazalka pravá patří mezi nejčastěji pěstované druhy bazalek / Pixabay

Bazalku si můžete zakoupit buď v supermarketu nebo v zahradnictví. Pravdou však bývá to, že bazalka v květináči, kterou si můžete koupit v supermarketu, není rozhodně tou nejlepší a může vám velmi rychle odejít. Proto vždy volte raději bazalku zakoupenou v zahradnictví nebo si zakupte semínka a vypěstujte si ji ze semínek. Výhodou pěstování bazalky je to, že bude prosperovat jak doma na parapetu, tak venku v truhlíku nebo přímo v záhonu.

Různé druhy bazalky

Kromě bazalky pravé, kterou jistě nejčastěji pěstujeme na našich zahrádkách, je k dostání mnoho dalších druhů. Nemusíte se tedy rozhodně upínat jen k jedné bazalce, je lepší jich vyzkoušet i vícero. Možná budete překvapeni, jak se ony jiné druhy bazalek liší. Roli hraje například to, jak jsou aromatické, zbarvené nebo například zda mají dřevnatý stonek připomínající spíše mátu než bazalku.

Kromě bazalky pravé se mezi další oblíbené druhy řadí například bazalka indická, bazalka vytrvalá, bazalka thajská či například bazalka americká. Já sama kromě bazalky pravé pěstuji také bazalku thajskou, která je v supermarketech těžko k dostání, a připravuji z ní lahodné thajské curry.

Proč je potřeba zaštipovat bazalku

Kromě pravidelné zálivky, kterou bazalka vyžaduje ke správnému růstu, je nutné dbát ještě na pravidelné zaštipování. Díky tomu bazalce nejen pomůžete k tomu, aby udržovala pěkný tvar, ale také ji povzbudíte k žádanému zahuštění a rozkošatění. Zaštipováním se jinak řečeno myslí sklízení těch správných lístků. Pakliže bazalku nestíháte pravidelně zaštipovat, tak to můžete udělat nározavě, jednou za čas, a většího počtu lístků si udělat například lahodné pesto.

Jak na správné zaštipování bazalky

Zaštipování bazalky má dvě základní pravidla, která nejsou nijak složitá. Prvním pravidlem je to, abyste nikdy nezasahovali do dřevnatící části rostliny, neboť právě z ní rostlina obráží. Proto je nejlepším místem k zaštípnutí oblast těsně nad úžlabním lístkem, kde jsou na oko patrné malinké doposud nevyvinuté lístky. Přesně v tomto místě bazalka obsahuje růstový hormon, jež ji napomáhá v rychlém rozkošatění. Dále čtěte: Zahrádkářský kalendář na červen: Co vysadit a na jaké práce na zahradě rozhodně nezapomenout.

Autorská článek, další zdroj: gardeningknowhow.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu