Nesprávná výsadba, nízká míra prořezávání a další chyby, kvůli kterým se lidem často nedaří pěstovat bylinky

Zahrada 03. května 2022 | 08:58 — Pavla Krejčí
Chystáte se založit vlastní zahrádku s bylinkami? Není to nic složitého. Než však začnete s přípravou a samotným pěstováním, vyzbrojte se tipy a triky, které vám pomohou vyhnout se zbytečným chybám.
Další 4 fotografie v galerii
Při pěstování bylinkové zahrádky se vyvarujte chyb. / Pixabay

1. Výběr špatných bylin

Pěstovat můžete spoustu druhů bylinek. Pokud nezačínáte od semínka, ale jdete jednodušší cestou, a to nákupem rostlinky, dbejte na výběr zdravého exempláře. Dívejte se po jasné barvě, spoustě listů a nejlépe po rostlince bez viditelných chyb. Věnujte výběru čas, zahrádka se vám časem odvděčí.  

2. Pěstování ve špatném prostředí

Stejně jako je důležitá správně zvolená bylina, ještě zásadnější je výběr prostředí, v němž budete byliny pěstovat. Než vysadíte dané druhy rostlin, zjistěte si, jaké prostředí a půdu vyžadují.  Stinné místo nebo přímé slunce, vlhčí nebo sušší půda – to jsou aspekty, které je potřeba zohlednit. Pokud však danou bylinu chcete pěstovat i přes nevhodné venkovní podmínky, umístěte ji do květináče ve vnitřních prostorech, kde vytvoříte podmínky uzpůsobené jejím potřebám.

3. Nesprávná výsadba

Častá chyba, která vede k nezdravé bylinkové zahrádce, je přemnožení a shlukování bylinek. Jestliže vaše bylinky mají málo potřebného prostoru, pravděpodobně dlouhodobě nepřežijí.

4. Nízká míra prořezávání

Jestliže chcete, aby bylinka rostla úhledně a rychle, musíte ji správně a pravidelně prořezávat. Pokud ji nebudete stříhat, vyroste pouze na několika stoncích a listy budou usychat a opadávat.

5. Nesprávné zavlažování

Bylinky je potřeba správně zavlažovat. Nejlepší čas pro zalévání je brzy ráno, voda se totiž dále vsákne do půdy a nenastane problém s odpařováním. Nikdy nezalévejte přes listy, ale půdu kolem byliny. Vytvořili byste tím podmínky pro vznik chorob a plísní.

6. Živiny

Rostliny potřebují živiny, bez nich nemají potřebnou energii ke správnému růstu. Lehké hnojivo nebo organický kompost udělají s vaší půdou a bylinkami doslova zázraky.

Zdroje: thespruce.com, homesandgardens.com, herbalismroots.com 

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu