Pěstování bylinek doma v květináči: Jaké se vyplatí zasadit a jak se o ně starat

Zahrada 01. května 2022 | 11:04 — Pavla Krejčí
Jaro je vhodným časem pro sázení bylinek na zahradě, ale také v domácnosti. Jestliže nevlastníte zahradu, na kterou byste je mohli umístit, existuje dobrá alternativa. Pěstujte bylinky doma v květináči. Zjistěte, kterým se bude dařit, ať už je umístíte kamkoliv.
Další 3 fotografie v galerii
Bylinky mají léčivé účinky. / Pixabay

Bazalka

Bazalku je snadné vypěstovat, bývá však náročnější na teplotu. Neuškodí, když ji přes den vynesete ven a večer zase schováte dovnitř. Pokud pěstujete balkonová rajčata, vyplatí se bazalku zasadit do společného truhlíku. Ochrání rajčata před škůdci.

Bazalka nabízí široké využití v léčitelství - působí proti stresu, úzkosti, nespavosti a také zmírňuje bolest hlavy. Vhodná je i pro zlepšení metabolismu, stimuluje činnost žaludku i odbourávání tuků. Mnoho pěstitelů bylinek shledává bazalku jako nutnost při přípravě jídla. Přidává se do omáček, pizz, těstovin, luštěnin, k rybám a všem druhům masa. Dodává jim citrusovou chuť. 

Meduňka

Meduňka má široké využití v léčitelství. Někdy se lidově přezdívá sladký balzám, jelikož obsahuje silici, která má zklidňující účinky při stavech úzkosti. Pokud trpíte stresem nebo špatně spíte, pijte meduňkový čaj. Pomáhá také řešit problémy se srdcem, trávením a žaludkem, jelikož zbavuje pocitu nafouklého břicha a nadýmání. Meduňka se často přidává do polévek a salátů.

Máta

Máta je velmi nenáročná rostlina i ve vnitřních prostorech. Prospívá jí přiměřeně vlhká půda a nepřímé sluneční světlo. Ideální použití je při ochucení nápojů, čajů a jídla. Čaj připravený z máty si poradí s rýmou, kašlem i nachlazením. Máta podporuje správnou činnost trávícího traktu a působí proti nadýmání. Nesporný význam má při problémech s dýchacími cestami – její inhalace napomáhá jejich uvolnění.

Levandule

Levandule je známá pro svou nezaměnitelnou aromantickou vůni a léčivé účinky. Pěstování levandule není vůbec obtížné. Rostlina je nenáročná a dařit se jí tak bude téměř všude. Levandule vyžaduje dostatek světla, proto se jí bude dařit za oknem, na terase nebo balkónu.

Využití levandule je široké - uklidňuje nervy, tiší bolesti hlavy, pomáhá při trávení nebo napomáhá při problémech se spánkem. Udělejte si levandulový čaj nebo relaxační koupel. Zklidňující účinky levandule jsou hojně oblíbené i v aromaterapii. Jestliže vás trápí moli a jiní škůdci, vložte sáček se sušenou levandulí do šatní skříně. Sušené květy se také přidávají do směsi provensálských bylin.

Zdroje: thespruse.com, svetzeny.cz

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu