Chcete-li přilákat na jaře na svou zahradu ptáčky, musíte jim připravit budku právě teď

Zahrada 27. září 2021 | 10:56 — Kateřina Kofroňová
Podzim je období, kdy končí jedna hnízdicí sezona, všichni ptáci již vyvedli svá mláďata a začínají se porozhlížet po nových úkrytech a hledat si obydlí na nadcházející rok. Budky umístěné na stromy v jarních měsících mohou ptáci ignorovat, proto jim přichystejte bydlení ještě letos na podzim.
Další 2 fotografie v galerii
Nejčastěji vyvěšovanou budkou jsou sýkorníky / Pixabay

Důvodů, proč přilákat ptáky do svých zahrad, je mnoho. Pomohou vám zbavit se různých hmyzích škůdců, dodají vaší zahradě život a navíc tím ukazujete dětem, že se musíme k přírodě chovat zodpovědně. My lidé totiž můžeme za to, že ptáci nemají kde hnízdit. Odstraňujeme totiž staré stromy, do kterých si ptáci jako strakapoudi, datlové, žluny či sýkory lužní tesají dutiny, ve kterých následně hnízdí. Jiní ptáci jako brhlíci, rehkové či ostatní sýkory využívají dutiny, které již ve stromech existují.

Odstraněním takových stromů jim znemožňujeme jejich přirozené hnízdění a tudíž je na nás poskytnout jim jiný příbytek. A právě takovým může být ptačí budka, kterou vyvěsíme na vhodné místo na zahradě. Ať už máte důvod jakýkoliv, vyvěsit budku je nejvhodnější právě na podzim.

Kdy budku vyvěsit

Nejlepším obdobím je zcela určitě podzim. Budky stihnou do jara obrůst, splynout s okolím a nasáknout vůni přírody. Druhy ptáků, kteří u nás zůstávají i přes zimu, jako například sýkorky, si svá budoucí obydlí vyhlížejí již na podzim, tudíž budku vyvěšenou z jara mohou jednoduše přehlédnout.

Ideální místo

Chceme-li vyvěsit budku u sebe na zahradě, musíme mít na paměti několik věcí. Budku je potřeba vyvěsit do takové výšky, aby byly ptáci v bezpečí před různými predátory. Každý ptačí druh také přirozeně preferuje různou výšku. Nejčastěji osídlovanou výškou jsou 2 až 3 metry nad zemí. Ovšem v místech, kde hrozí rušení ptáků častým pobíháním psů, dětí a podobně, můžeme vyvěsit budku i výš. Orientace vletového otvoru není zas tak důležitá, někdy se doporučuje umístit vletový otvor k průsekům, do volného prostoru, nebo orientovat vlet po směru svahu. Důležitější ovšem je myslet na nejčastější směr srážek, aby ptákům do budky nenapršelo. V našich podmínkách je to nejčastěji jižně nebo východně.

Správná budka

Chceme-li poskytnout ptákům náhradní útočiště, musíme se nad ním ale důkladně zamyslet a nastudovat vše potřebné. Správná ptačí budka musí dobře chránit hnízdící ptáky nejen před nepříznivým počasím, ale také před útoky predátorů, jakými mohou být například kočka, kuna, ale třeba i strakapoud, který si rozšíří vletový otvor a poté si pochutná na vejcích či mláďatech. Vletový otvor je proto lepší opatřit plechem, jehož vletový otvor pták ani jiný predátor nezvládne zvětšit.

Pověšením to teprve začíná

Pomáhat ptákům s hnízděním je záslužná činnost, ale je potřeba se o ni nadále řádně starat a kontrolovat její technický stav. Na konci každé hnízdicí sezony, což je konec léta a začátek podzimu, je proto potřeba odstranit případné závady. Takže pokud jste budku vyvěšovali již v loňském roce, nezapomeňte ji důkladně zkontrolovat, odstranit hnízdo a nečistoty po předchozích majitelích a dát ji do pořádku pro ty budoucí. S hnízdem většinou odstraníte i všechny škůdce a hnízdní parazity, které by dozajista budoucí generace ptáčků neuvítala. Zkontrolujte také, zda má budka v pořádku střechu, všechny stěny a zda je bezpečně přichycena. Dále čtěte: Umístit na zahradu ptačí budku je bezesporu dobrý nápad. Pomůžete ptáčkům i vaší zahradě.

Zdroj: happygardens.com, birdlife.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu