Pokud chcete mít na jaře zahradu plnou okrasných cibulovin, vysadit je musíte právě teď

Zahrada 24. září 2021 | 09:17 — Kateřina Kofroňová
Víte o tom, že jaro začíná na podzim? Tedy alespoň v případě, že chcete mít na začátku jara plnou zahradu rozkvetlých cibulovin. Cibuloviny totiž potřebují projít chladnou fází, a proto se začínají vysazovat přibližně v polovině září. Pak už jen zbývá čekat do jara a těšit se na barevnou odměnu v podobě rozkvetlé zahrady.
Další 2 fotografie v galerii
Před uložením zahrady k zimnímu spánku nezapomeňte vysadit cibuloviny / Depositphotos

Barevné jarní záhony jsou nejen půvabné, ale vrací lidem pozitivní náhled na svět, což je přesný opak toho, co umí chladný podzim a dlouhotrvající sychravá zima. Abyste o tuto podívanou na jaře nepřišli, je na čase vyrazit na zahrádku a cibuloviny ještě před příchodem zimy vysadit.

Nejde ovšem vysadit cibuloviny do země sem tam a jak se nám zamane. Abyste docílili překrásných kvetoucích záhonů plných jarních květin, je potřeba vysadit desítky cibulovin. Každou z nich je potřeba důkladně prohlédnout a zasadit do správné hloubky na správné místo. V opačném případě se může stát, že místo dechberoucího záhonu vypěstujete jen pár hezkých květin.

Nejznámější cibulovinou jsou nejspíš tulipány, které zjara zdobí nejednu zahradu či park. Oblíbené jsou ale i narcisy, hyacinty, kosatce nebo třeba modřence či ladoňky. Počátkem září se ale vysazují i okrasné česneky, krokusy, bledule, ocúny nebo třeba sasanky.

Zdravá cibule je základ

Při sázení okrasných cibulovin se můžete sedřít z kůže, ale pokud zasadíte špatné cibule, úspěch nesklidíte. Vezměte si proto všechny cibule, které máte a jednu po druhé prohlédněte a lehce zmáčkněte. Povadlé, poničené nebo napadené cibule rovnou vyhoďte. Cibule musí být také správně uskladněné, aby začaly rašit až po vysazení. Pokud cibule špatně zakoření, hůř přečká mrazy a vyroste z ní slabší rostlina. Pro správné zakořenění je nutný dostatek vláhy v půdě. Sázejte je opatrně, jsou velmi křehké a snadno se poškodí.

Kam vysazovat

Velké cibule sázejte na prosluněné stanoviště, ty drobnější můžete klidně vysadit na místo s částečným zastíněním. Úplný stín nevadí sněženkám, bledulím, hyacintu, ladoňce, ocúnu nebo bramboříkům. Vždy je ovšem lepší vybrat místo, které bude zásobeno dostatečnou vláhou. Pokud chcete cibulovinám dopřát kvalitní půdu, určitě to nepřehánějte s přihnojováním. A to ani s hnojem či kompostem. Docílili byste úplně opačného výsledku. Před výsadbou přidejte do záhonu maximálně 100 g minerálního hnojiva na metr čtvereční.

Hloubka je důležitá

Při vysazování okrasných cibulovin se vždy řídíme jednoduchou poučkou. Cibule vkládáme to takové hloubky, jako je dvojnásobek či trojnásobek jejich výšky. Před zasazením je také nezapomeňte vykoupat v roztoku fungicidu proti houbovým chorobám.

Ulehčete si práci

Druhy s velkými cibulemi se po odkvětu a zaschnutí listů alespoň jednou za dva roky vybírají. Tulipány s drobnými květy můžete ponechat i déle, lépe se vám rozrostou. Abyste si vybírání cibulek co nejvíce ulehčili, vysazujte je lopatkou nebo sazečem ve speciálních košíčkách pro cibuloviny. Dáveje také pozor, aby pod nimi nevznikla vzduchová kapsa. Košíčky navíc ochrání cibulku i proti myším. Psali jsme také: Jak správně sázet cibuloviny, aby vám zahrada na jaře krásně rozkvetla.

Zdroj: gardendesign.com, gardenista.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu