Jak lze efektivně kompostovat shnilé nebo chorobami napadané ovoce

Zahrada 26. září 2021 | 08:38 — Zuzana Procházková
Sklizeň jablek, hrušek i švestek je už pomalu u konce. Pokud jste měli bohatou úrodu a ovoce jste nestíhali průběžně sklízet, tak určitě přemýšlíte, jak se zbavíte těch napadaných shnilých kusů. Zkuste to letos jinak a místo vyhození do koše je přidejte do kompostu.
Další 3 fotografie v galerii
Shnilé a chorobami postižené ovoce je vhodné ke kompostování / Depositphotos

Pokud máte hodně napadaného, shnilého nebo chorobami postiženého ovoce, není nutné vymýšlet, kam je půjdete vyhodit. Toto ovoce se totiž skvěle hodí ke kompostování. Díky tomu budete mít vlastní zásobárnu stabilizovaného organického materiálu ke hnojení. Ke kompostování ovoce se však váže jedna zásadní podmínka, a to, že kompost musí být zcela zdravý.

Proč je kompostování užitečné

Kompostování je velmi efektivní způsob, jak se zbavit téměř veškerého biologického odpadu. Udává se, že lze kompostováním zredukovat odpad až na dvě třetiny, což je skvělá zpráva. Navíc budete mít vždy k dispozici to nejkvalitnější hnojivo, o kterém, zaručeně víte, že je bez použití jakékoli chemie.

Jak by měl vypadat kompostér

Při kompostování je potřeba dodržovat určitá pravidla. Zásadní jsou tři faktory, a to, aby byl v kompostéru vždy dostatek vzduchu, tepla a vlhka. Zakoupené kompostéry samozřejmě tyto podmínky splňují, neboť tak musí být navrženy výrobci. Pokud si však budete kompostér chtít vyrobit po domácku, je potřeba zvolit takovou nádobu či materiál, který bude mít ve výsledku otvory po všech stranách.

Zdravé kompostování

A co je tedy zdravé kompostování, které je nutnou podmínkou k tomu, abyste mohli bez problému kompostovat napadané i shnilé ovoce? Zdravý kompost je složen ze dvou skupin odpadů. Nejprve toho zeleného, které je bohaté na dusík, a za druhé toho hnědého, které obsahuje zase uhlík.

Při zakládání kompostu je proto vhodné začít s 15centimetrovou vrstvou větví a papíru. Následně na tuto vrstvu můžete přidat zelený odpad jako listí, zbytky ovoce či zeleniny. Poté je potřeba přidat zase vrstvu hnědou a tak dále. Stručně řečeno, aby byl kompost zdravý a fungoval, jak měl, je potřeba jej správně vrstvit. Kompost alespoň jednou měsíčně promíchejte a můžete jej občas i zalít. Tímto způsobem se do deseti týdnů dočkáte první kompostové půdy.

Lehce potlučené ovoce můžete uskladnit

Ne všechno popadané ovoce patří ihned do kompostu. Některé plody, které mají červivost zaschlou nebo jsou strupovité, můžete bez problému uskladnit. Navíc se tyto plody skvěle hodí do koláčů, kompotů nebo k výrobě moštu. Přesto by se u těchto lehce potlučených plodů mělo jednat spíše o krátkodobé uskladnění a pro jistotu plody pravidelně kontrolujte, zda nezačaly zahnívat. Dále čtěte: Tipy, jak uchovat natrhané bylinky ze zahrady čerstvé až do jara.

Zdroj: gardeningknowhow.com, bhg.com, carryoncomposting.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu