Nezapomeňte v srpnu prořezat správně ovocné stromy. Podpoříte tak jejich úrodnost

Zahrada 27. srpna 2021 | 15:11 — Zuzana Procházková
O ovocné stromy je potřeba náležitě pečovat tak, jako o každou jinou rostlinu na zahradě. V opačném případě se nebudete moci radovat z bohaté úrody a šťavnatého ovoce. Vedle pravidelného zalévání a hnojení, je nutné ovocné stromy prořezávat. Poradíme vám, jak na to.
Další 3 fotografie v galerii
Jak provést správně letní prořezání ovocných stromů / Depositphotos

Zkušení zahrádkáři ví, že pravidelný a správně provedený řez ovocných stromů je jedním z nejzásadnějších předpokladů bohaté úrody. Bohužel pro mnohé péče o ovocné stromy skončí jejich zasazením a zaléváním, v lepším případě občasným přihnojením.

Tvarování vhodné koruny

Prořezávání ovocného stromu se váže k udržování a tvarování vhodné koruny. Ta bez zásahu nůžek brzy zarůstá. Výsledkem je poté to, že strom tvoří plodonosný obrost pouze po obvodu koruny. Tento obrost však předčasně usychá, čímž ovocný strom přestává plodit.

Výchovné a udržovací řezy

Obecně je strategie taková, že v prvních letech po výsadbě ovocných stromů se provádí takzvané výchovné řezy. Díky nim si udržuje koruna mladých ovocných stromů každoročně dostatek plodonosného obrostu. Poté v pozdějších letech se o ovocné stromy pečuje takzvanými udržovacími či zmlazovacími řezy, které slouží k zajištění rovnováhy mezi růstem a ideální násadou plodů.

Výhody letního řezu ovocných stromů

Během léta, ideálně na konci srpna, je potřeba na ovocných stromech odstranit nepotřebné výhony a dále se zkracují všechny zbytečně dlouhé výhony. Díky tomu je utlumen vegetativní růst a dochází ke hromadění asimilátů ve vytvořených poupatech, čímž je podpořena jejich přeměna na květní pupeny. Ve výsledku je díky letnímu řezu podpořena i na konci léta plodnost ovocných stromů a také dochází k lepšímu vybarvení plodů.

Jak ovocné stromy zařezat?

V případě jednoletého stromku bez obrostu zkraťte větve na 70-80 cm, očka do výšky 40 cm vyslepte. U jednoletého stromku s obrostem zastřihněte více, a to na 80-90 cm, přičemž kmínek do 40 cm vyčistěte od obrostu i oček a výhony rostoucí v ostrém úhlu ohněte do polohy vodorovné.

Co se týká dvouletého stromku, ten zkraťte na 100-120 cm, přičemž silné boční výhony zastřihněte a ty nevhodné ohněte. Poté, ve 2. a 3. roce, je upřednostňováno ohýbání výhonu do polohy vodorovné před řezem. Dále čtěte: Nedozrávají vám rajčata? Urychlete nyní jejich zrání a zajistěte sladkou chuť i s minimem slunce.

Zdroj: floranazahrade.cz, gardenersworld.com, organicgardener.com.au.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

První československý vůz s klimatizací představoval nevídaný luxus. Inovace, která změnila svět pochází z dílen USA

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu