Mšice dokáží zničit keře i stromky. Připravte si na ně vlastní, účinný a přitom ekologický postřik

Zahrada 06. května 2021 | 10:51 — Helena Malá
Těšili jste se celou zimu na to, až na jaře začnou rašit první květy a lístky, ale radost vám nyní kazí nálety mšic, které devastují vaše keře či stromy? Hlavu vzhůru, s mšicemi můžete zatočit, a to i zcela ekologickou cestou. Postřik si můžete vyrobit sami doma, navíc ze surovin, které máte běžně po ruce.
Další 3 fotografie v galerii
Přirozeným nepřítelem mšic jsou slunéčka sedmitečná / Pixabay

Mšice dokáží napadnout prakticky jakoukoliv kulturní rostlinu, tedy jak ovocné dřeviny, tak i zeleninu nebo okrasné rostliny. Největšímu náporu mšic budete čelit vždy na jaře a pak také na začátku léta. Svým sáním deformují listy a velmi čato zpomalí nebo zcela zastaví růst rostliny. Není radno na nic čekat a raději se rovnou pusťte do jejich likvidace.

Na mšice můžete v obchodě koupit různé postřiky, a to i na přírodní bázi. Pokud ale za přípravky nechcete utrácet peníze, můžete si poradit i se surovinami, které máte běžně po ruce. Poradíme vám několik návodů na domácí postřiky, které jsou osvědčené a skutečně fungují.

Kopřivový výluh

O kopřivy teď na jaře není nouze. Pomohou vám nejen s nejrůznějšími zdravotními neduhy, ale i při likvidaci mšic. Asi kilogram posekaných kopřiv zalijte pěti litry vody a nechejte přibližně tři dny louhovat. Pak přeceďte, nijak neřeďte a rovnou přelijte do láhve s postřikovačem. Na mšice kopřivový výluh opravdu dobře zabírá.

Cibulový výluh

Někomu se osvědčil také výluh z cibulových slupek. Slupky zalijte vařící vodou (ideálně dešťovou) a nechejte den až dva stát. Opět výluh přelijte do láhve s rozprašovačem a můžete použít.

Česnekový olej

Mšicím nevoní ani česnek. Nasekejte asi dvacet stroužků česneku a zalijte cca 0,5 l rostlinného oleje. Nechejte asi dva dny stát v teple, sceďte a opět můžete použít. I v tomto případě je praktičtější přelít olej do láhve s rozprašovačem.

Tabákový postřik

Pokud máte v rodině kuřáka, vyrobte si tabákový postřik. Asi 150 g tabáku nebo nedopalky z cigaret (bez filtru) povařte asi hodinu v přibližně třech litrech vody. Připravte se na to, že tekutina bude silně zapáchat. Směs přeceďte a po vychladnutí přelijte do rozprašovače. Kdo chce, může tabákový postřik ještě trochu zředit vodou, není to ale nutné.

Bio prevence

A pokud chcete udělat něco pro to, aby příště mšice na vaše rostlinky vůbec nešly, zkuste k nim zasadit vhodné druhy. Mšice například odpuzuje afrikán, tymián, bazalka, máta, lichořeřišnice nebo kopr. Dobrou práci odvede také levandule. K růžím, na kterých si mšice rády pochutnávají, zase můžete zasadit třeba česnek. O tom, že si z lichořeřišnice můžete připravit i napodobeninu středomořské pochoutky kapary, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu