I na malé zahrádce oceníte pohodlný nábytek. Musíte se jen zaměřit na ten správný typ

Zahrada 27. března 2021 | 13:02 — Helena Malá
Kdo má velkou zahradu, nemusí si dělat s výběrem zahradního nábytu žádné velké extra starosti. Pořídí si zkrátka takový, který se mu líbí. Pokud ale vlastníte jen maličkou zahrádku, je to o něco složitější. Je třeba se zaměřit na to, aby byl dobře skladovatelný a nikde moc nepřekážel.
Další 3 fotografie v galerii
I na malém prostoru lze vytvořit pěkné posezení / Depositphotos

Příjemné posezení na zahradě ocení každý. Pokud je vaše zahrádka ale opravdu maličká, budete muset vybírat s větší rozvahou. Je třeba vybrat takový nábytek, který vám sice zajistí veškerý komfort, ale když ho zrovna nebudete používat, neměl by vám překážet.

Na co se zaměřit

Pokud budete pořizovat zahradní nábytek do malé zahrádky, měla by vás zajímat nejen jeho velikost, ale také skladovatelnost. Bez toho, abyste vše důkladně promysleli, se zkrátka neobejdete.

V prvé řadě se zamyslete nad tím, kolik lidí bude posezení využívat. Každý by měl mít totiž dostatek místa. Odborníci tvrdí, že potřebný prostor pro jednu osobu u stolu je minimálně 60 cm.

Hodně důležité je také skladovatelnost zahradního nábytku. Musíte si být jisti, že máte židle a stůl kam dát na zimu. Do malých prostor se však hodí i takový nábytek, který lze zmenšit i během sezony, třeba tím, že pod stůl zasunete židle tak, že nikde nezavazejí, pokud je tedy zrovna nepoužíváte.

Jaký materiál zvolit

Co se týká použitého materiálu, je to stejné jako u jakéhokoliv jiného zahradního nábytku. Záleží to čistě na vás. Každý má svá pro a proti.

Dřevo

Nejčastěji lidé volí dřevěný zahradní nábytek, protože dobře ladí s přírodou. Nejlepší je zvolit dřevo, jako je teak, eukalyptus nebo meranti, které lépe zvládá nástrahy počasí. Zaměřte se na to, aby se dal nábytek snadno rozložit a složit do menšího modulu. Dřevěný nábytek by neměl být moc na dešti a je třeba čas od času obnovit ochranný nátěr.

Kov

Kovový nábytek dobře zapadne do moderní zahrady, ale i romantické ve francouzském stylu, záleží na jeho provedení. Pokud sáhnete po nábytku z hliníku, určitě neuděláte chybu, jde o jeden z nejlepších konstrukčních materiálů. Je poměrně levný, nevede tolik tepla a zárveň nerezaví. Ocel zase bývá ošetřena pozinkováním a pokud materiál zásadně nepoškodíte, vydrží vám dlouhé roky. Opět ale vybírejte nábytek, který je snadno rozložitelný nebo stohovatelný, stůl pak musí být řešen tak, aby se vešel i do malého skladovacího prostoru.

Umělý ratan

Zahradní nábytek z umělého ratanu obvykle nejde tak moc dobře rozložit jako ten ze dřeva či kovu. Existují ale sestavy, u kterých je možné křesílka zastrčit kompletně celá pod stůl, takže když zrovna u stolu nesedíte, nezabírají zbytečně místo. Jindy jdou zase židle stohovat na sebe. O tom, jak zahradní nábytek po zimní přestávce opět připravit na novou sezonu, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu