Nepromarněte ideální dobu pro sklizeň rakytníku. Jinak se připravíte o hodně důležitých cenných vitaminů

Zahrada 15. září 2020 | 19:05 — Helena Malá
Plody rakytníku jsou doslova zásobárnou vitaminů, které oceníte nejen v zimě. Vzhledem k tomu, že jde o trnitý keř, je sběr plodů o něco náročnější. Navíc je nutné vystihnout správnou dobu pro sběr. Všechny tyto překážky se však vyplatí překonat.
Další 3 fotografie v galerii
Rakytník je bohatou zásobárnou vitaminu C / Pixabay

Plody rakytníku obsahují obrovské množství vitaminu C, ale také vitamin A, E a K1, organické kyseliny a rovněž stopové prvky. Když si vytvoříte dostatečnou zásobu těchto plodů, získáte velmi účinný prostředek na posílení imunity. Rakytníkové plody pomáhají i při rekonvalescenci. Obsahují také alkaloid hippophein, který se v těle přeměňuje na serotonin, hormon důležitý pro pohodu i vitalitu. Rakytník zvyšuje odolnost nejen proti infekcím, ale i stresu, hojí sliznice, prospívá krvi i kloubům.

Vyrobit z nich můžete nejrůznější šťávy, sirupy, marmeládu ale třeba i med nebo likér. Plody lze rovněž usušit a užívat rozemleté, nebo z nich uvařit čaj (nálev lze připravit dokonce i z listů).

Klíčová je doba sběru

Asi nejdůležitější je správně načasovat dobu sběru. Obecně se dá říct, že nejlepší čas je od září do října, záleží ale na odrůdě i stanovišti. Například oblíbená odrůda Leikora dozrává většinou v první polovině září, odrůda Hergo zase spíše na začátku října.

Každopádně se sběrem začněte až ve chvíli, kdy jsou plody skutečně vyzrálé. Nedozrálé plody nejsou dobré a když naopak se sklizní zaváháte, připravíte se zbytečně o cenný vitamin C. Ten v přezrálých plodech klesá až o 40 %.

Pozor na ostny

Je pravdou, že sklízet plody rakytníku je vzhledem k tomu, že jde o pichlavou dřevinu, docela náročné a bez nějakého toho škrábance zřejmě nevyváznete. Byla by ale škoda se vzdát a plody nesbírat.

Nejjednodušším způsobem je ustřihnout celé plody obalené části větviček ostrými zahradnickými nůžkami, což rakytníku nijak neuškodí. Tedy pokud to nepřeženete. Podle odborníků můžete odstřihnout maximálně 30 % rostliny. Když tuto hranici překročíte, můžete rostlině radikálně ublížit. Odstříhané větvičky potom celé vložte do mrazničky. Jakmile plody zmrznou, půjdou pak velmi snadno setřást. Plody ze silnějších, středových větví oberte buď ručně, nebo je nechejte ptákům.

Kdo nemá, může zasadit

Pokud na zahradě rakytník nemáte, ale chtěli byste ho, je podzim ideální čas na jeho výsadbu. Dobrou zprávou je, že rakytník není nijak náročný na půdu, povede se mu i v písčité nebo kamenité půdě. Jen s kyselou zeminou si moc nerozumí. Při výběru místa, kam rakytník zasadíte, volte takové, kde je dostatek slunečního svitu. Vzhledem k tomu, že jde o rostlinu dvoudomou, je třeba vedle sebe umístit samčí i samičí keříky. Na jednu samčí rostlinu se doporučuje vysadit nejméně dvě samičí, optimální poměr je 1 : 6. U malých sazeniček se špatně poznává, která je která, nechte si proto poradit v zahradnictví u zkušených pěstitelů.

Rakytníkový sirup pro velké i malé

Z plodů si můžete vyrobit sirup, který mohou konzumovat jak dospělí, tak i děti. Stačí smíchat jeden kilogram vylisované šťávy a 1,5 kilogramu cukru. Přidejte jednu lžičku kyseliny citronové. Po rozpuštění cukru ve studené šťávě plňte do láhví a uložte v chladu a temnu. O tom, jak si z rakytníku vyrobit med, olej či marmeládu, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu