Popraskaná rajčata jsou náchylná k hnilobě. Nepříjemnému jevu můžete do jisté míry zabránit

Zahrada 07. června 2020 | 11:11 — Helena Malá
Pokud pěstujete rajčata, určitě toužíte po krásných, zralých a hlavně nepopraskaných plodech. Jenže někdy se to nedaří. Praskání plodů rajčat přitom můžete zabránit správnou péčí. Není to nic složitého.
Další 3 fotografie v galerii
Popraskaná rajčata nevypadají dobře a ještě jsou náchylná k tvorbě plísní / Pinterest

Praskání rajčat není způsobeno žádnou houbovou chorobou nebo škůdci. Příčina je někde jinde. Hlavním důvodem praskání plodů rajčat je nepravidelná závlaha. Plody pukají, pokud po období sucha následuje silný déšť nebo příliš vydatná zálivka. Rostlina se nedokáže vyrovnat s nadměrným přísunem vody a dochází k praskání pletiv, v případě rajčat bývají nejčastěji postižené plody.

Jakmile dojde k narušení plodů puklinami, za vlhka do nich snadno pronikají mikroorganismy v podobě bakterií a hub. A to představuje velké riziko, popraskaná rajčata jsou totiž náchylná k hnilobě. Naštěstí existují způsoby, jak tomuto nepříjemnému jevu alespoň částečně předejít.

Odolnější odrůdy

V prvé řadě je vhodné zvolit správný typ rajčat, který je proti praskání více odolný. Pokud pěstujete rajčata ve fóliovníku nebo skleníku, nemusíte to tolik řešit, protože tam dokážete závlahu regulovat snadněji. Jestliže ale máte rajčata venku, je lepší se vyhnout odrůdám s menšími výnosy typu F1 hybridů. A které odrůdy jsou vůči praskání vysoce odolné?

  • Tipo
  • Toríno
  • Bejbíno
  • Parto
  • Strillo
  • Orkadu
  • Partner
  • Start
  • Dafne
  • Orfea
  • Orkado
  • Partner

Správná zálivka

Popraskání plodů můžete předejít také tím, že budete rajčata správně zalévat. Největší spotřebu vody mají rajčata v době tvoření plodů. Naopak při zrání už jí tolik nevyžadují. Optimálně vždy večer po sklizni je třeba rostliny zalít. I když některé zdroje uvádějí, že minimální zálivka vede k tomu, že rajčata jsou sladší.

Jinak není od věci kolem rostlin zapracovat mulč. Vlhkost se bude držet delší dobu, a to i při vysokých venkovních teplotách. Využít lze seno, slámu i posekanou trávu. O dalším praktickém využití posekané trávy jsme psali zde.

A ještě jedna věc. Rajčata nezalévejte konví s růžicí. Vodu byste totiž lili i na listy, což není optimální hned ze dvou důvodů. Na mokrých listech se totiž může rychle vytvořit plíseň a znehodnotit vám úrodu a pokud byste listy zalévali v době, kdy ještě svítí slunce, mohly by vám paprsky listy spálit.

Co s popraskanými rajčaty

Pokud vám rajčata přes veškerá opatření popraskají, nezoufejte. Budete se jen muset zaměřit na častější sklizeň a rajčata okamžitě zpracujte. Samotné praskliny nejsou závadné, ale když už plody napadne plíseň, musíte rajčata vyhodit. Takže je co nejrychleji zkonzumujte nebo jinak zpracujte.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu