Pýchavka pomáhá při rakovině i zánětech močových cest. Pěstovat ji na zahradě se určitě vyplatí

Zahrada 27. května 2020 | 09:09 — Helena Malá
I když jsou Češi národem houbařů, pýchavku mnoho lidí často neprávem pomíjí. Přitom tato houba má ohromné léčivé účinky a je také velmi chutná. A můžete si ji vypěstovat i u vás doma na zahradě.
Další 3 fotografie v galerii
Pýchavky si můžete zkusit vypěstovat i na vlastní zahradě / Depositphotos

Běžně můžete na pýchavku narazit na pastvinách, zahradách, sadech ve vlhkých humózních živinami bohatých půdách, často v kopřivách. Pro výsadbu je proto třeba vybrat vhlčí, ale ne však promáčené místo, které často nevysychá a je bohaté na živiny, zvláště dusík. Je třeba, aby zde byl porost trav, případně kopřiv, protože houba k růstu potřebuje kořínky těchto rostlin.

Chutná a zdravá houba

Na rozdíl od jiných druhů hub se pýchavky nepoužívají do smaženic, k sušení ani nakládání. Využijte je ale do polévek či omáček. Nebo si je připravte jako mozeček. Z pýchavek obrovských jsou také výtečné řízky.

Kromě toho, že jsou chutné, jsou také zdravé. Pýchavka prý dokáže zastavit třináct druhů rakoviny, pomáhá proti nádorům prsu nebo leukémii. Pýchavka vám také pomůže při zánětech močových cest, při chudokrevnosti, špatné průchodnosti tepen a umí i zastavit drobná krvácení nebo dezinfikovat rány.

Pozor ale, abyste to s konzumací pýchavky nepřehnali! Tato houba totiž obsahuje látku, která funguje jako antiafrodiziakum, takže pokud si budete na pýchavce pochutnávat často a ve velkém množství, můžete přijít o chuť na sexuální hrátky s partnerem. A taky si dávejte pozor na oči. Výtrusy houby mají malinkaté háčky a pokud si je zanesete do očí, mohou vyvolat prudké záněty.

Výsadba není složitá

Sadbu pýchavky lze pořídit na internetu zhruba za stovku. Pomocí motyky nadzvedněte drn trávy a ke kořínkům část sadby nasypejte a drn opět přimáčkněte zpět. Výsadbu provádějte do sponu 1 m x 1 m. Pak místo vydatně zalijte. Čím hustší výsadba bude, tím dříve se budete moci těšit na větší úrodu. Z jednoho desetikilogramového balení takto osejete asi 100 m2 pozemku.

Co se týká termínu výsadby, můžete se do ní pustit kdykoliv od dubna do listopadu. Nezapomeňte ale na to, že v období sucha je třeba založenou kulturu udržovat vlhkou. Podhoubí přes zimu v půdě přežívá a postupně se víc a víc rozrůstá do okolí.

Na první úrodu si počkáte

První plodnice se v závislosti na hustotě setí a vhodnosti oseté lokality mohou objevit druhým rokem po výsadbě. Většinou se objeví za 2 - 3 roky. Růst plodnic nelze nijak ovlivnit. Stejně jako v přírodě, kdy jeden rok je všude hub hojně a druhý rok prostě nerostou. První sklizeň přijde v závislosti na podmínkách a rychlosti, jak se podhoubí rozroste. V případě extrémního průběhu počasí (přemokření, vysoké teploty, nebo extrémní sucho) může být sadba neúspěšná. Dejte si také pozor na hlodavce, kteří mohou sadbu zcela zlikvidovat. O tom, kterým houbám se v lese ve vlastním zájmu vyhnout, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu