Šeřík zkrášlí a provoní každou zahradu. Duben je ideální čas na výsadbu

Zahrada 10. dubna 2020 | 08:34 — Helena Malá
Pokud přemýšlíte, jakou dřevinou zvelebit vaši zahradu, zkuste popřemýšlet o šeříku. Jeho pěstování přináší mnoho výhod, krásně vypadá, nádherně voní a zvládne se o něj starat i začátečník. Navíc z něj můžete mít keř i strom.
Dalších 5 fotografií v galerii
Šeřík vypadá na zahradě moc hezky / Depositphotos

Šeřík patří mezi typické posly jara. Má sytě zelené listy a pyšní se obrovskou záplavou pestrobarevných květů. Pěstovat jej zvládne i amatér. Jeho asi největší výhodou je, že se dá pěstovat takřka ve všech podmínkách a určitě oceníte i to, že jde o dlouhověkou dřevinu.

Šeřík patří do čeledi olivovníkovitých a dnes je známo na 30 různých druhů a přibližně 800 kultivarů šeříku. Český trh ovšem nabízí podstatně méně odrůd, zaměřuje se totiž na ty odolnější. I tak se dá s nadsázkou říct, že vybrat si ten pravý šeřík pro vás bude ta nejtěžší část výsadby.

Keř nebo strom?

Co se týká výběru, musíte ze všeho nejdříve zvážit, jaký tvar si na své zahradě přejete mít. Existují totiž nízké keře i vyšší, které jsou už prostorově náročnější. Lze si ale pořídit i šeříkový strom, který může dorůst až do sedmimetrové výšky. Na druhou stranu nezaberou tolik místa na šířku.

Nejmenším u nás běžně dostupným šeříkem je šeřík Meyerův, který kvete růžově a doroste jen do půl metru, maximálně do jednoho metru výšky, podle podmínek, ve kterých roste. Větší skupinou kultivarů je šeřík Prestonové, který naroste do přibližně dvou metrů. K menším a hustším šeříkům patří šeřík čínský. Mezi větší keříky se řadí například šeřík hyacintokvětý, případně klasický šeřík obecný, který zvládne vyrůst do čtyřmetrové výšky, v dobrých podmínkách ještě více. Oblíbený je u nás i šeřík karpatský, který dorůstá až do třímetrové výšky a má oproti klasickému šeříku o něco jemnější květy.

Výběr podle květů

Vybírat lze také podle květů, zvolit můžete jednoduché i plnokvěté odrůdy. Šeřík karpatský upoutá svým až 20 centimerů dlouhým květenstvím. Šeřík přepadavý má tmavě růžové kvítky s bělavým vnitřkem. Jeho vonný kříženec šeřík čínský má květenství ještě hustší a větší. Jeho květy jsou temně růžové a během kvetení postupně zesvětlují. Šeřík hyacintokvětý se zase může pochlubit silně vonícími květy a má také velmi působivé červené zabarvení listů na podzim. Nápadná květenství podobná čechravám jsou zase ozdobou šeříku amurského.

Duben je ideální čas na výsadbu

Teď v dubnu je ideální čas na výsadbu šeříků, ale jde to prakticky během celé vegetační sezony. Někdo upřednostňuje podzimní výsadbu. Vždy ale zvolte takové místo, kde bude mít vámi vybraná odrůda šeříku dostatek místa.

Jinak je ale můžete vysadit kdekoliv, vyroste prakticky v jakékoliv půdě a stanoviště může být polostinné, stinné i slunečné. I když jde o nenáročnou rostlinu, je pravdou, že o něco více upřednostňuje neutrální až zásaditou půdu, ale na druhou stranu se šeříku povede i v kyselejší zemině. Do té ale rostlině můžete na přilepšenou zapracovat trochu vápna.

Než zasadíte šeřík do země, nechejte ho několik hodin namočený ve vodě. Tedy pokud máte odkop s prostými kořeny. Kontejnerovým rostlinám před zasazením rozmotejte kořeny, aby pak neměly tendenci stáčet se pořád dokola. Zpomalilo by to jejich růst.

Zálivka

Co se týká zálivky, důležité je šeřík zalévat během prvních dvou let po výsadbě, pak se už o sebe postará sám. Pouze v případě opravdu velkého sucha můžete šeříku dopřát trochu vláhy. Během suchého jara můžete šeřík zalít také před násadou květů - bude pak bohatší.

Odstraňte odkvetlá květenství

Jediné, co je vhodné šeříku dopřát, je pravidelně odstraňovat odkvetlá květenství. Díky tomu zabráníte tvorbě semen a tím také celkovému vysilování rostliny. Za tuto péči se vám keř v příštím roce odmění záplavou květů. U šeříku také lze občas provést tvarovací řez a dobré je rovněž důsledně odstraňovat kořenové výmladky. Pokud se rozhodnete provést radikálnější zásah, udělejte to v době těsně po odkvětu, kdy rostlina snadno zregeneruje ze spících oček. O tom, že i díky šeříku přilákáte na svou zahradu motýly, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu