Pokud chcete vypěstovat nádherné muškáty, je ideální čas začít. Na kupované sazenice zapomeňte

Zahrada 29. ledna 2020 | 08:34 — Helena Malá
Mnoho lidí touží po tom, aby jejich okna zdobily bohatě kvetoucí muškáty. Pokud si chcete zajistit dlouhé kvetení a hlavně perfektní zdraví rostlin, rovnou zapomeňte na kupování sazenic v obchodě. Nejlepších výsledků se dočkáte, když si pelargonie vypěstujete ze semínka. Trvá to sice déle, ale stojí to za to. Ideální čas na výsev semen je právě nyní.
Další 3 fotografie v galerii
Nejkrásnějších muškátů dosáhnete ze semínek / Depositphotos

Od doby výsevu po první květy potřebují muškáty přibližně čtyři až pět měsíců, je tak nejvyšší čas nakoupit semínka. Když totiž semínka zasadíte v průběhu ledna, budete moct kvetoucí rostlinky muškátů zasadit do truhlíků už počátkem května. Muškáty jsou tak první rostlinou, s níž zahrádkář začíná.

Chybu neuděláte ani tehdy, když semínka zasadíte v únoru. V takovém případě je ale třeba počítat s tím, že rostliny budou vykvétat až průběhu května. V červenci už ale nepoznáte rozdíl mezi muškáty z lednových a z únorových výsevů.

Pozor na plísně

Většina lidí si zvykla na řízky množené rostliny. Jenže to má jeden malý háček. Bývají totiž často napadeny plísněmi a jinými houbovými chorobami. Na mladých sazenicích nemoci nepoznáte, ale brzy rostlinám začnou hnědnout a kroutit se listy, na květ pak takové muškáty nenasazují vůbec nebo jen velmi málo. A pohled na holé a zdřevnatělé kmínky s pár listy na větvičkách je hodně smutný. To vlastní sadba muškátů je možná zdlouhavá, ale tyto problémy řešit nebudete. Naopak se můžete těšit na velkou záplavu květů.

Kupovaná nebo vlastní?

Pokud řešíte, zda je lepší semínka muškátů koupit nebo použít z vlastních výpěstků, odpověď je jasná - rozhodně je vhodnější si semínka koupit. Sáhněte po kvalitním osivu hybridních odrůd F1.

Samozřejmě, že můžete použít i semínka z vlastních výpěstků, ale s jejich klíčením to není tak snadné. Některá semínka totiž klíčí brzy, jiná přežívají v zemi dlouho a vyklíčí třeba až za rok. Záleží to především na síle tvrdého obalu semene – osemení, která je u každého semínka jiná.

Jak semínka zasadit

Semena muškátů sázejte plošně. Použít můžete čisté misky, mělké květináče nebo truhlíky. Nádobky naplňte propařeným lehkým substrátem, použít lze například směs rašeliny a jemnějšího ostrého písku. Semínka zasaďte do hloubky 0,3 – 0,5 cm jednotlivě nebo do řádku. Výsev je možné zalít 0,15 % roztokem přípravku na ochranu proti houbovým chorobám.

Jednotlivá semena lze také vysévat do rašelinových zakořeňovačů, které jsou umístěné na mělkém tácu. Výsevní misky dejte na slunné místo u okna, pro vyklíčení potřebují semínka teplotu přibližně 20 až 25 stupňů Celsia. Při nižší teplotě budou sazenice růst pomaleji a nebudou se vytahovat do výšky.

Roste a větrejte

Když dodržíte správný postup při péči o semínka, úspěch je zaručen. Semínka mírně přihrňte zeminou a dejte na okno, kde bude dostatek světla. Pravidelně výsev roste. Pokud čerstvý výsev přikryjete tenkým sklem, uděláte rozhodně dobře.

Nezapomeňte ale ani na pravidelné větrání, které zabrání padání klíčních rostlin, rostliny navíc budou odolnější.

Jakmile budete schopni semenáčky uchopit, přesaďte je a snižte teplotu na asi 20 stupňů Celsia, po šesti týdnech je pak vhodné teplotu snížit na 16 stupňů Celsia.

Když mladé keříky přesadíte do květináčů, začněte je přihnojovat na list, později, když kvetou, přidávejte hnojivo na květ. O tom, že muškát má i ohromné léčivé účinky, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu