Zvelebení zahrady nemusí stát majlant. Stačí dobrý nápad

Zahrada 10. ledna 2020 | 10:07 — Helena Malá
Zahrada by lidem měla nabídnout kromě užitku i příjemné místo pro odpočinek. Pokud chcete svůj pozemek zvelebit za pár korun, je to možné. Chytrých a levných řešení je několik. Zima je ideální čas k tomu vše promyslet, abyste pak na jaře mohli své nápady realizovat.
Dalších 6 fotografií v galerii
Zahradu nedělají krásnou jen rostliny / Pinterest

Tipů, jak zahradě dodat šmrnc, existuje hned několik. Zde je sedm z nich.

  • Vyrobte si vlastní nábytek nebo dekorace ze dřeva. Dřevo je nejpřirozenější materiál na zahradu, navíc se s ním dá skvěle pracovat. 
  • Rozbijte prostor cestičkami. Chodníčky citlivě oddělí jednotlivé části a celkový vzhled zahrady jednoznačně pozvednou.
  • Květin není nikdy dost. Nemusíte je ale sázet jenom do země, skvěle poslouží i originální květináče nebo konstrukce na rostliny, za niž můžete třeba schovat nevzhlednou zeď.
  • Pořiďte si jezírko. Pohled do vody je nesmírně uklidňující a povedené jezírko je opravdovou dominantou zahrady.
  • Lucerničky a svítidla vám umožní kochat se zahradou i za tmy, přes den pak mohou plnit estetickou funkci. 
  • Nebojte se zahradních dekorací a soch. Tím nemyslíme trpaslíky, ale opravdu originální kousky, které do zahrady vnesou nádech tajemna. Pokud nejste příznivcem klasických kamenných či keramických kousků, mohly by se vám líbit ručně vyřezávané dřevěné sochy. 
  • O zahradu pečlivě pečujte za každého ročního období, pravidelná péče je klíčovým krokem k tomu, aby vypadala skutečně dobře.

Nápady do zahrady ze dřeva

Pokud vám zbyde několik špalíků dřeva, nevyhazujte je! Můžete z nich vyrobit atraktivní jednoduchou stoličku či lavičku, vyřezat z něj například vodníka či jinou pohádkovou bytost hlídající vaši zahradu. Pokud si nejste jistí svými schopnostmi při práci s pilkou a sekerou, stačí špalík vydlabat a udělat z něj krásný květináč.

Nábytek z palet

Moderní a stylový nábytek si můžete vyrobit i pomocí palet, které zpravidla není problém sehnat, a to i zdarma. Můžete si vyrobit sedačku, stůl, ale i bar, na němž si budete pravidelně dávat drink s přáteli. Stačí mít k dispozici hřebíky, kladivo, pilku a trochu fantazie.

Obruby zahrad

Ze dřeva můžete vytvořit i obruby skalek a zahrady. Zahrada tím získá přesnější linie a opticky přesně rozdělí jednotlivá místa, která budou vypadat úhledněji. Použít můžete téměř jakékoliv dřevo, buď zpracované ve tvaru cihliček, či malé kmínky, které postupně vysadíte kolem záhonu. Záhon také můžete vyvýšit a vytvořit kolem něj dřevěné plné oplocení. Výhodou bude zvýšená plocha, díky které vás při obdělávání budou méně bolet záda. Kromě dřeva lze použít i další materiály, jako jsou cihly, kameny, dlaždice a další.

Zahradní chodníčky

Myslíte si, že chodníčky nepotřebujete? Možná ne, ale raději to ještě zvažte, protože mohou vaší zahradě dodat šmrnc. Krásně se klikatící chodníčky působí příjemně, a vytvořit je není nic těžkého. Jako materiál pro dláždění můžete zvolit štěrk, oblázky či kameny, které jednoduše navezete zahradním vozíkem. Možností je i asfalt či beton, do kterého můžete zalít ozdobné kameny. Nebojte se vyrobit si chodníčky sami, nemusí být rovné, případné nedokonalosti dodají chodníčkům kouzlo. Chodníčky pak můžete ozdobit květináčky s nenáročnými sukulenty.

Letní kuchyně

Zahrada nemusí být jen o rostlinách, ale také o pohodě pro její obyvatele. Vytvořte si místo pro trávení letních večerů, kde můžete grilovat a popíjet s přáteli či rodinou. Gril a stůl s židlemi můžete jednoduše zakoupit, případně můžete zvolit finančně náročnější, ale o to luxusnější řešení v podobě výstavby letní kuchyně. Gril s komínem umístěný do kuchyňské linky, to vše zastřešené včetně prostoru pro následné užívání si jídla, bude skvělým místem pro trávení obědů i večeří v letních měsících.

Zahradní osvětlení

Když padne tma, nemusíte o krásný výhled do zahrady přijít. Příjemné venkovní osvětlení v těch nejkrásnějších místech vaší zahrady bude odměnou za všechnu práci, kterou zahradě věnujete. Zvolit můžete jednoduchá řešení v podobě zapichovatelných světel na solární energii, takže nebude třeba tahat žádné kabely. Krátkodobý, ale levnější nápad je využít klasické světlo svíček a luceren, které můžete rozestavět po zahradě. V takovém případě je ale třeba zajistit je proti pádu při větru a případnému požáru.

Jezírko do zahrady

Na zahradu můžete pořídit nejen bazén pro zábavu celé rodiny, ale i přirozeně vypadající jezírko, které bude plnit převážně okrasnou funkci. Vyrobit si vlastní jezírko dnes není problém, stačí pořídit plastový rybníček, k tomu filtrační a potoční čerpadlo, násypovou rohož, doplnit o písek, kameny a další dekorativní záležitosti jako oblázky a jezírkové rostliny. Nezapomeňte však, že i poté budete potřebovat přípravky na čištění a údržbu jezírek, aby vám v něm voda nezelenala a nekazila se. Levnější variantou k plastovému rybníčku je rybníčková fólie. Posledním krokem pak může být pořízení barevných rybiček vhodných do venkovních jezírek.

Konstrukce na rostliny

Máte na zahradě zeď, která je holá a zbytečně kazí dojem? Vdechněte jí život pomocí konstrukce na popínavé rostliny. Ty tak vytvoří přirozenou záplavu zeleně i tam, kde by ji nikdo nečekal, a skryjí nehezkou zeď. Existuje mnoho variant konstrukcí, pokud máte možnost na zeď vrtat, umístěte konstrukci přímo na zeď, případně můžete těsně před ni vytvořit/zakoupit dřevěný plot, na který se rostliny přirozeně budou pnout a postupně zeď za plotem zakryjí. Takto můžete vyrobit i přírodní stěnu altánku, čímž získáte příjemné stinné místo i v horkém létě.

Nebojte se soch

Krásně rozkvetlá letní zahrada se od podzimu mění a v zimě z ní zůstává smutná krajina. Ale nemusí to tak být vždy. Stačí do centrální části zahrady chytře zakomponovat skulpturu (ideálně tam, kde máte výhled z okna domu), kterou můžete zvýraznit umístěním na podstavec. Praktickým a hezkým doplňkem budou také nejrůznější originální krmítka pro ptáčky, které tím nejen potěšíte, ale zejména jim usnadníte přežití tuhé zimy. Současně se vám tak naskytne krásný pohled při každém jejich krmení.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu