Přípravte si úžasný domácí bio jogurt

Recepty 25. října 2017 | 10:05 — Anna Novotná
Pokud máte přístup k čerstvému domácímu mléku, není vůbec žádný problém si z něho vyrobit kvalitní jogurt v bio kvalitě. Pokud si koupíte mléko v obchodě, nebude jogurt bio, ale bude také výborný. Poradíme, jak postupovat.
Další 1 fotografie v galerii
Pochutnejte si na domácím jogurtu s ovocem / Shutterstock

Hustota jogurtu

Hustota jogurtu je závislá na vstupní surovině. Do jogurtu samozřejmě nechceme přidávat žádné škroby a další ztužovače, takže si můžeme dát přímou úměru mezi obsahem smetany a hustotou. V žádném případě se ale tuku nebojte. Pokud si nebudete do jogurtu dávat spousty marmelády a dalších sladkých přísad, zaručeně nepřiberete.

Co budeme potřebovat

Vedle čerstvého mléka, které můžeme získat od chovatele nebo z obchodu, budeme potřebovat zdroj bakterií z rodu Lactobacillus. Nejjednodušší je získat je z již hotového jogurtu, který obsahuje živé jogurtové kultury. Dejte si pozor, aby tato informace byla na jogurtu výslovně uvedena. Dále budeme potřebovat jogurtovač, což je zařízení, které udržuje nastavenou teplotu zrání. Pokud ho nemáme a nechceme do něho investovat, můžeme vyzkoušet velkou termosku s širokým hrdlem. Protože jogurt zraje při teplotě 25 – 43 stupňů Celsia, můžeme také zkusit dát nádobu do blízkosti vhodného zdroje tepla.

Postup

Litr mléka přivedeme k varu a pak zchladíme na 37 stupňů. Vmícháme asi jeden a půl polévkové lžíce „živého“ jogurtu. Směs dáme do jogurtovače, termosky nebo jiné vhodné nádoby a necháme zhruba 8 hodin zrát. Vyrobený jogurt vydrží v chladničce až šest dní. Na další dávku už můžeme jako zdroj jogurtových bakterií použít trochu našeho vlastního výrobku.

Témata: jogurt, bio, mléko
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Okouzlující Jitka Kocurová se po dlouhé době objevila na veřejnosti. Po dvou dětech vypadá báječně!

Vánoční úklid trochu jinak: Vydezinfikujte perfektně svůj...

Jak správně pečovat o semišové boty v zimě, aby přežily...

Padající sníh ze střechy může způsobit vážná zranění....

Máte doma loudila? Odnaučit psa žebrat o jídlo není až tak...

Vyrobte si vlastní purpuru a vytvořte doma tu nejkrásnější...

Vánoční tip: Nahraďte klasický štrúdl perníkovým s...