Recept na luxusně vláčný čokoládový dezert, který se rozplývá na jazyku!

Recepty 09. dubna 2017 | 06:02 — Anna Novotná
Tento koláč je plný bílkovin, bez mouky, obsahuje 70% čokoládu a je krásně vláčný díky dýni. Příprava nezabere příliš času a výsledek stojí opravdu za to!
Další 1 fotografie v galerii
Čokoládový dort je díky hlavní složce - dýni - krásně vláčný / Shutterstock

Dýně neboli tykev patří mezi podzimní zeleninu, která má široké uplatnění v kuchyni a také velmi pozitivně působí na naše zdraví. Existuje několik různých druhů dýní, ale oranžová dýně Hokkaido vyniká od ostatních svou chutí, konzistencí a hlavně se nemusí loupat.

Dýně Hokkaido obsahuje značné množství vlákniny a je tak pomocníkem při zvýšeném cholesterolu, zažívacích potížích či zvýšeném krevním tlaku.

A co budeme na tento výborný koláč potřebovat?

Ingredience

400 g dýně nebo 400 g muškátové tykve - oloupané a nakrájené na kousky
100 g kvalitní hořké čokolády (aspoň 70%)
150 g mletých mandlí
1 lžička skořice
50 g čokoládového proteinového prášku (Koupíte i v DM drogerii nebo ve větších supermarketech)
25 g kvalitního neslazeného kakaa
1 ½ lžičky prášku do pečiva
8 lžic agávového sirupu nebo medu
1 lžička vanilkové extraktu
3 střední vejce

Postup

Předehřejte si troubu na 160 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vyložte pečícím papírem.
Vložte kousky dýně s trochou vody do horkuzdorné mísy a nechte ohřívat v mikrovlnce po dobu 8 minut na nejvyšší výkon.

Vyndejte mísu z mikrovlnky, vylijte přebytečnou vodu ze směsi. Vraťte zpět a ohřívejte další 3 minutky, pokud není dýně dostatečně měkká. Nechte lehce zchladnout. Mixujte dokud není dýně jemná.

Smíchejte skořici, mandle, prášek do pečiva a proteinový prášek v míse. V jiné míse vyšlehejte vajíčka, med a vanilkový extrakt. Mixujte dokud nebude vzniklá směs světle žlutá.

Čokoládu si nalámejte na malé kousky a přidejte do teplého dýňového pyré. Promíchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Poté přidejte vaječnou směs a šlehejte, dokud nebude nadýchaná. Poté přidejte suché ingredience a promíchejte.

Nalijte těsto do formy a pečte 30 až 35 minut. Těsto můžete zkoušet špejlí. Píchejte doprostřed koláče dokud se těsto nepřestane lepit a špejle nebude čistá.

Nechte dort trochu vychladnout a pak můžete dozdobit dle chuti.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Australané zvolili svérázný způsob, jak ochránit návštěvníky pláží před krvelačnými žraloky

Nakupujte zdravěji: Chytrá aplikace umí sledovat éčka za...

Vánoční úklid trochu jinak: Vydezinfikujte perfektně svůj...

Jak správně pečovat o semišové boty v zimě, aby přežily...

Padající sníh ze střechy může způsobit vážná zranění....

Máte doma loudila? Odnaučit psa žebrat o jídlo není až tak...

Vyrobte si vlastní purpuru a vytvořte doma tu nejkrásnější...