Vyrobte si likéry a tinktury staré stovky let. Odhání chmury i neduhy

Recepty 25. prosince 2017 | 13:04 — Marie Drahá
Bylinky a alkohol jdou odpradávna k sobě. Naši předkové si jejich kombinací pomáhali při nejrůznějších zdravotních obtížích. Staré osvědčené receptury fungují dodnes. Většinou potřebují čas, ale výsledek určitě stojí za to.
Další 4 fotografie v galerii
Domácí tinktury vydrží i několik let / Pixabay

Z bylinek se vyráběly tinktury i víno, některé plody se jednoduše nakládaly do čistého alkoholu. Stejně jako dnes ale platilo, že alkohol je prospěšný v malých dávkách. Které z následujících receptur dáte přednost, záleží na dostupnosti bylinek a vaší preferenci.

Anýzovka

• 10 dkg anýzu
• ½ litru alkoholu (voda, slivovice, jiná pálenka)
• 30 dkg cukru

Bylinku zalijeme polovinou alkoholu a necháme alespoň měsíc vyluhovat. Scedíme a naložený anýz zalijeme další čtvrtinou pálenky. Luhujeme následujících čtrnáct dní. Poté znovu přecedíme a smícháme se zbytkem alkoholu a cukrem. Ten rozvaříme v trošce vody. Necháme v klidu uležet. Pokud bude zakalená, nic se neděje. Na chuti ani léčivých účincích jí to nijak neubere.

Borůvky v alkoholu

Borůvky nasypeme do uzavíratelné sklenice, zalijeme alkoholem a necháme tři měsíce luhovat. Vůbec nevadí, pokud bude pohár v teple. Naložené borůvky podávané v malých dávkách mohou být i léčivem v případě začínající chřipky. Zázraky dokáže i česnekový sirup. Jak si jej vyrobit si můžete přečíst zde.

Tinktura z dobromysli

Ve vodce nebo slivovici macerujeme dva týdny na slunci větvičky čerstvé dobromysli, než se tekutina zbarví do červenohněda. Přecedíme a máme hotovo. Pokud chceme nabízet tinkturu jako dárek, vložíme do ní ještě celou kvetoucí větvičku. Tinktura je dobrá pro všechny, kterým se špatně usíná.

Kmínka

• ½ litru alkoholu (vodka, slivovice)
• 1 dl vody
• 5 dkg kmínu
• 5 dkg cukru, případně 2 lžíce medu
• lžička anýzu nebo kousek citronové kúry

Kmín, anýz a případně i kousek citronové kúry pořádně rozvaříme ve vodě. Téměř hnědý roztok procedíme a provaříme v něm sladidlo. Necháme vychladnout a zalijeme alkoholem. Kmínka se musí alespoň dva týdny nechat rozležet. Pomůže při bolestech břicha, ale podávat ji lze kdykoliv.

Malinové víno

Vylisujeme šťávu z malin a povaříme stejným způsobem jako na marmeládu. Na 10 litrů malinové šťávy a výtlačků připadne asi 1,5 kg cukru. Kvasit necháme na teplém místě minimálně šest týdnů. Malinové víno má lahodnou chuť.

Meduňkové víno

V dobrém víně necháme asi měsíc macerovat listy meduňky, šalvěje a větvičku pelyňku. Popíjíme zvolna. Meduňkové víno se za starých časů doporučovalo na padoucnici.

Ostružinové víno

• 2 kg ostružin
• 8 litrů vody
• 2 kg cukru

Rozmačkané ostružiny zalijeme vodou a necháme v teple kvasit. Tmavou šťávu přecedíme a můžeme ještě jednou přelít vodou a nechat luhovat. Část šťávy ale odlijeme, rozvaříme v ní cukr a jakmile vychladne, smícháme se šťávou. Kvasíme v demižonu překrytém ze začátku jen gázou až do úplného vyčištění. Necháme uležet i stočené do lahví.

Pampeliškové víno

• 1 kg pampeliškových květů
• 4 a ½ litru vody
• 1 kg cukru
• 1 a ½ dkg kyseliny citronové
• citron, pomeranč
• ½ lžičky mletého zázvoru
• hrozinky, datle, fíky

Květy spaříme vodou a necháme přikryté den luhovat. Přecedíme, pořádně vymačkáme a ve skoro černém výluhu rozvaříme cukr. Projít varem necháme i citron s pomerančem, rozinky, datlemi a fíky. Vychladlé scedíme a přelijeme do demižonu a necháme asi šest týdnů kvasit. Vykvašené stočíme do lahví a necháme znovu nějakou dobu uležet. V případě bylinek a alkoholu většinou platí, že čím starší, tím lepší. Pampeliškové víno údajně pomáhá starším mužům, které opouští mužská síla.

Pelyňková tinktura

Lístky pelyňku natrháme a ve sklenici zalijeme akoholem. Marinujeme asi dva týdny, scedíme a užíváme po kapkách! Roztok je velice hořký. Užívá se proto také někdy na kostce cukru. Pozn.: Podobnou tinkturu lze vyrobit i ze šalvěje nebo třezalky.

Řepíčkové víno

10 gramů řepíčkového listí vložíme do litru červeného vína a necháme pořádně uležet. Zdravé je vypít asi ½ dcl denně.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu