Jak připravit dokonalý velikonoční mazanec? Osvědčený recept, díky kterému se vždy povede a nepraskne

Recepty 31. března 2023 | 22:46 — Anna Novotná
Mazanec je tradiční velikonoční sladké pečivo, které se vyrábí především z kynutého těsta s rozinkami a citronovou kůrou. Jeho vůně a chuť jsou typické pro českou kuchyni a neměl by chybět na žádném velikonočním stole. Přinášíme vám proto osvědčený recept, díky kterému se vám mazanec vždy povede, nepopraská, a bude tak lahodný, že se po něm jen zapráší.
Další 3 fotografie v galerii
Mazanec je lahůdka, která by na velikonočním stole neměla chybět / Depositphtos

Velikonoce jsou pro mnohé velmi významným obdobím. Jedná se o svátek důležitý zejména pro křesťany, neboť připomíná ukřižování Ježíše Krista a jeho následné vzkříšení. K velikonočním svátkům se pojí mnoho tradicí, přičemž spousta z nich je dodržována do dnes. Jedná se o oblíbené barvení velikonočních vajíček, pletení pomlázek, koledování, šlehání dívek i jejich polévání. Kromě toho se pečou velikonoční beránci či například velmi lahodné mazance. Právě recept na lahodný mazanec si v tomto článku ukážeme.

Víte, proč se peče na Velikonoce mazanec

Velikonoční mazanec se dle tradice pekl na Bílou sobotu, a to z toho důvodu, aby byl připravený na nedělní snídani. Než si však rodina mohla na mazanci pochutnat, tak se s ním šlo v neděli ráno do kostela pro svaté pomazaní. Odtud také vznikl jeho název - mazanec. Kromě toho byla v podstatě neděle prvním dnem po období půstu, kdy se lidé mohli najíst do syta. Velikonoční mazanec ve tvaru bochníku chleba se stal symbolem pro konec odříkání, a zároveň oslavu nového života. Možná vás ještě zajímá, proč se před upečením na mazanci nožem vyryje kříž. Je to z toho důvodu, že kříž symbolizuje ukřižování Ježíše Krista.

Suroviny na velikonoční mazanec

Na přípravu vynikajícího tradičního velikonočního mazance budete potřebovat následující suroviny

    • 150 g polohrubé mouky
    • 150 g hladké mouky
    • 40 g cukru krupice
    • 120 ml mléka
    • 60 g másla
    • 20 g droždí
    • špetka soli
    • citronová kůra
    • 2 žloutky
    • 30 – 40 g rozinek (libovolné)
    • K potření: žloutek a lžička mléka
    • K posypání: mandlové lupínky na posypání

Postup přípravy

Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, ale ne horké. Přidejte do něj cukr, rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek, což může trvat zhruba 15 minut. Mezitím do větší mísy prosejte polohrubou i hladkou mouku a přidejte špetku soli. V hrníčku nebo kastrůlku rozpusťte pozvolna máslo a nechte trochu zchladnout.

Jakmile bude vzešlý kvásek, tak do něj zašlehejte žloutky a směs poté vlijte do velké mísy s moukou. Promíchejte a začněte zpracovávat těsto. Po pár minutách přidejte také rozpuštěné vychladlé máslo a citrónovou kůru. Vypracujte hladké nelepivé těsto. Na konci ještě přisypte rozinky, které do těsta zapracujte nejlépe rukama. 

Hotové těsto lehce poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě zhruba 2 až 3 hodiny kynout. Je dobré těsto během kynutí ještě párkrát propracovat. Po uplynulé době z těsta vytvarujte pěkný bochánek, dejte jej na plech vyložený pečícím papírem a nechte naposledy 20 minut kynout. 

Mezitím si rozmíchejte žloutek s lžící mléka a celý mazanec poctivě potřete. Nakonec nahoře na mazanci vytvořte nožem kříž a posypte bohatě lupínky mandlí. Dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte zhruba 30 minut. Pokud uvidíte, že mazanec hnědne velmi rychle, tak jej přikryjte pečícím papírem nebo alobalem. Po upečení nechte mazanec vychladnout.

Všeho s mírou

Kalorická hodnota mazance závisí na konkrétním receptu a použitých surovinách. Nicméně, v průměru obsahuje mazanec kolem 350-400 kcal na 100 gramů. Tato hodnota však může být vyšší, pokud je do těsta přidáno více cukru nebo másla.

Průměrné nutriční hodnoty mazance na 100 gramů jsou přibližně následující:

Energie: 350-400 kcal
Bílkoviny: 7-9 g
Sacharidy: 50-60 g (z toho cukry 20-25 g)
Tuky: 13-16 g (z toho nasycené mastné kyseliny 7-9 g)
Vláknina: 2-3 g

Mazanec obsahuje také určité množství vitamínů a minerálů, jako je například vitamín B1, B2, B3, vápník, železo, hořčík a další. Nicméně, kvůli relativně vysokému obsahu cukrů a tuků by měl být mazanec konzumován s mírou a jako součást vyvážené stravy.

Zdroj: vikendovepeceni.cz, bety.cz, Informace o kalorické a nutriční hodnotě mazance jsou průměrné hodnoty získané ze studie provedené v rámci Evropského výzkumného projektu nazvaného EuroFIR. Tento projekt se zabývá sběrem a analýzou dat o složení potravin v evropských zemích.

Dále čtěte: Jak vyfouknout vejce na Velikonoce. Stavte se v lékárně pro injekční stříkačku a máte vyhráno.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu