Vypěstujte si doma stévii: Osladí moučník nebo nápoj a nemá žádné kalorie!

Ostatní 29. září 2017 | 08:51 — Anna Novotná
Jihoamerická stévie, kterou můžete pěstovat doma, na zahrádce či ve skleníku, je vskutku zázračná. Je neuvěřitelně sladká, přitom nízkokalorická a přímo léčivá. Lístkem stévie můžete osladit moučník nebo nápoj.
Další 4 fotografie v galerii
Zkuste nahradit cukr! Skvělou přírodní alternativou k umělým sladidlům je stévie. / Shutterstock

Stevie jako sladidlo je na rozdíl od cukru téměř nekalorická, nepřispívá k tvorbě zubního kazu a je vhodná i pro diabetiky.

Účinnou látkou stévie jsou glykosidy steviosid a rebaudiosid. V čisté podobě jsou 200–300krát sladší než cukr! Sladivost čerstvých nebo usušených lístků stévie je sice nižší, přesto však dosahuje třiceti až čtyřicetinásobku tradičního řepného cukru.

Pěstování ze semínka

Stévii můžete vypěstovat ze semena této bylinky, což vám při troše trpělivosti umožní vypěstovat si doma vlastní, zdravé a bujně rostoucí rostliny.

  • Drobná semena stévie vysévejte v únoru nebo březnu do skleníku. Vysejte je na povrch substrátu a jenom lehce zasypeme tenkou vrstvičkou kompostu nebo agroperlitu.
  • Teplotu udržujte neustále nad 20 °C.
  • Když jsou semenáčky dost velké k uchopení, přemístěte je do květináčků. Zpočátku rostou pomalu. Na předpěstování rostlin počítejte s 7–8 týdny.
  • Ven je umísťete až koncem května, kdy nehrozí výrazné noční poklesy teplot.
  • Sklízejte mladé části výhonů. Výhony lze sklízet, jakmile dosáhnou 40–50 cm.
  • Lístky konzumujte čerstvé nebo sušené. Stévii můžete sušte na vzdušném suchém místě.
  • Další sklizeň může následovat za 2–3 měsíce v závislosti na přírůstcích. Při pěstování ve skleníku stévie obrůstá rychleji.

Pěstování koupené rostlinky

  • První rostlinku si kupte v zahradnictví nebo hobby marketu. Vegetativně množené rostliny stévie je možné koupit už i u nás. Rostlina bude výborně prospívat v záhonku s propustným substrátem. Pak má stévie mnohem větší obsah sladkých glykosidů než v případě, kdy ji pěstujete v květináči či truhlíku. Ovšem i tento způsob je možný. Rostlina potřebuje vydatnou zálivku, v žádném případě nesmí vyschnout.
  • Při teplotě pod 10 °C rostlina zastavuje růst a při poklesech teplot k 5 °C vadne. Venku rostliny první podzimní mrazy zničí. Stévii můžeme přezimovat při teplotě 8–14 °C.
  • Substrát nesmí v průběhu přezimování proschnout, udržujte jej ale pouze mírně vlhký.
  • Na zimu rostlinu sestříhejte na výšku asi 10 cm nad povrchem substrátu. Nadzemní část postupně úplně zaschne, stévie má však na kořenovém krčku vytvořeny vegetativní pupeny, ze kterých na jaře opět obrazí.

Pěstování v českých podmínkách

Vzhledem k počasí rostlinu můžeme celoročně pěstovat jedině v květináči nebo v truhlíku, ideální je východní parapet, popř. u okna. Přes léto ve skleníku či na na zahrádce. Pokud nemáte zahrádku ani skleník, je květináč nebo truhlík jediná možnost, jak mít vypěstovanou sladkou bylinku stále při ruce. Sladké látky se tvoří více, když má rostlina dostatek světla a tepla. Stévie je vysoce náročná na teplo, optimem je teplota nad 25 °C. 

Množení sladké stévie

Dá se množit generativně semeny nebo vrcholovými řízky. Vyzrálé řízky zasadíme do písku či perlitu. Lépe uděláte, pokud použijete práškový růstový stimulátor. Rostlina zakoření asi za 3 týdny a přepíchneme jí do klasického květináčku se substrátem pro pokojové rostliny. 

Lístky stévie můžeme sbírat (stříhat) průběžně nebo můžeme rostlinu v polovině vegetačního období celou ostříhat, aby do podzimu obrazila ještě jednou. Odborníci ovšem doporučují stříhat ji jen jednou, a to ke konci vegetačního období (asi počátkem září). Rostlina má prý v tuto nejvíc nejvíc sladivých látek.

Z jedné rostliny lze získat až 0,5 kg sušených lístků. Na léto se doporučuje ji dávat ven a na zimu domů. Rostliny lze dobře tvarovat řezem, snadno obrážejí. Listy lze užívat jak v čerstvém stavu, tak zmrazené nebo sušené.

Stévie si našla uplatnění jako:

  • srdeční stimulant
  • při léčbě obezity
  • při léčbě vysokého krevního tlaku
  • snižuje projevy pálení žáhy
  • je vhodná i pro diabetiky, protože zvyšuje produkci inzulinu a pomáhá při snížení projevů cukrovky
  • reguluje slinivku břišní a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi
  • pomáhá při hubnutí a regulaci tělesné hmotnost
  • rozšiřuje cévy
  • pomáhá při odstraňování lupů a zachovává přirozenou barvu vlasů

Žvýkání lístků stévie sladké navíc pomáhá v prevenci parodontózy a omezuje zápach z úst. Údajně je prospěšná také ve snaze snížit únavu nebo touhu po tabáku a alkoholických nápojích.

Ze stévie se vyrabí mnoho vysoce koncentrovaných sladidel ve formě prášku nebo granulí. Sladidla v tabletách na bázi stévie můžete koupit běžně v lékárnách i obchodech s potravinami. Také je možné koupit stévii v sušené formě v obchodech se zdravou výživou nebo bylinkářstvích. K dostání je i stévie tekutá. V obchodě je ale tato přírodní alternativa k umělým sladidlům, poměrně drahá. 

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Okouzlující Jitka Kocurová se po dlouhé době objevila na veřejnosti. Po dvou dětech vypadá báječně!

Jak správně pečovat o semišové boty v zimě, aby přežily...

Padající sníh ze střechy může způsobit vážná zranění....

Máte doma loudila? Odnaučit psa žebrat o jídlo není až tak...

Vyrobte si vlastní purpuru a vytvořte doma tu nejkrásnější...

Vánoční tip: Nahraďte klasický štrúdl perníkovým s...

Živý stromek nesnáší přechod do tepla. Postarejte se o...