Smutná zpráva pro houbaře: Jarní houby dle mykologa neporostou, na vině je nepříznivé počasí

Ostatní 22. března 2022 | 11:28 — Zuzana Procházková
S příchodem prvních jarních dnů si jistě každý nadšený houbař připravuje košíky a čeká na první pozitivní zprávy - že už rostou! Bohužel to letos s jarními houbami ale nevypadá dobře. Zkušený mykolog Vladimír Antonín vysvětlil, jestli se na ně vůbec těšit a jaká je situace.
Další 3 fotografie v galerii
Letošní sezóna jarních hub nebude tak bohatá jako minulý rok / Pixabay

Po zimě už vášniví houbaři pociťují silné abstinenční příznaky. Natěšeně čekají na zprávy o prvních jarních houbách a hned s příchodem oteplení a oblev utíkají do lesů na svá vytipovaná místa pro první úlovky. Počasí v posledních pár týdnech však houbám bohužel příliš nepřálo.

Zatímco výskyt takzvaných zimních hub, ke kterým se řadí typicky například hlíva ústřičná a penízovka sametonohá, je potvrzen na různých místech v České republice, těch jarních se ve větším měřítku ještě nedočkáme. Mnozí houbaři se mylně domnívali, že díky letošní mírně zimě porostou kačenky nebo smrži už na začátku března. Zkušený mykolog Vladimír Antonín však zdůraznil, že sice byla letošní zima mírná, ale také velmi suchá.

Zima byla mírná, ale suchá

"Zima byla mírná, to by mohla být výhoda, ale také musím říct, že je poměrně velké sucho. Chybí sníh a tím pádem chybí i voda. Já mám obavu, že jaro bude pro houbaře slabé. Já jsem z Brna a tady na jihu Moravy je to špatné. Obávám se, že podobné sucho bude i ve vápencových oblastech. Český kras je ráj na kačenky české, tam ale bude sníh chybět. Moravský kras to samé, tady je deficit na vodu také obrovský. Muselo by pořádně zapršet, aby se dal čekat nějaký zázrak," vysvětlil mykolog Antonín.

Zaměřte se na vlhké oblasti

Dále nadšeným houbařům doporučil, aby se v první řadě zaměřili na oblasti, jež jsou vlhké a drží se v nich voda. "Kdo zná místa, kde jsou podmáčené louky, případně někde kolem potoka, tak má šanci větší. Ale obecně to jaro podle mě dobré opravdu nebude," doplnil mykolog Antonín.

Jarní houby, jako jsou kačenky české i jiné smržovité houby, jsou doslova pokladem v gastronomii a každý rok si na ně brousí zuby mnoho lidí. Právě proto s příchodem prvních oblev vyráží mnoho lidi do lesů, aby si na nich mohli pochutnat.

Ohrožená šťavnatka březnovka

V dřívější době rostla hojně na jaře také šťavnatka březnovka, jež se sbírala i jako tržní houba. Byla známá však pro svůj lidový název uhelka či cikánka. Vyznačovala se lahodou medovou vůní, a proto byla hojně využívána v gastronomii. Dle mykologa Vladimíra Antonína je však dnes na seznamu ohrožených druhů hub a je vhodné, aby ji houbaři nechali při nálezu v lese. Dále čtěte: Poznávací test rostlin kvetoucích na začátku jara. Zkuste si rozpomenout na ty nejznámější.

Zdroj: zivotvcesku.cz, houby.naturatlas.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu