Skvělý pomocník při úklidu. Parní čistič si poradí se špínou i bakteriemi

Ostatní 27. března 2021 | 09:34 — Klára Sanders
Pokud nechcete při úklidu domácnosti používat chemické prostředky, je parní čistič ideální možností, jak zbavit povrchy špíny, bakterií a alergenů. Práce s ním je jednoduchá a uklizeno budete mít raz dva.
Další 4 fotografie v galerii
Parní čistič oceníte při úklidu koupelny, ale i oken nebo kuchyně, kde vám pomůže s vyčištěním trouby i plastových věcí / Depositphotos

Parní čistič po zapnutí ohřívá vodu v nádržce a přemění ji na páru. Ta pak díky tlaku a vysoké teplotě odstraní i zaschlé nečistoty a zlikviduje drobné mikroorganismy. Práci klasického vysavače sice parní čistič nezastane, na druhou stranu si perfektně poradí s pevnou špínou a zašlými povrchy. Oceníte ho při úklidu koupelny, ale i oken nebo kuchyně, kde vám pomůže s vyčištěním trouby i plastových věcí. A slibuje i účinné odstranění neviditelných bakterií a alergenů. 

Účinné čištění párou

Co se týká parních čističů, můžete si do domácnosti pořídit buď ruční parní čističe, pojízdné parní čističe se samostatnou nádobou a samostatnou hadicí, parní vysavače nebo parní mopy.

Základem přístrojů je nádržka chráněná bezpečnostním uzávěrem. Doplňujete ji pomocí přiložené odměrky a trychtýře čistou vodou bez jakýchkoli saponátů. Pára čistí účinně sama o sobě, takže ušetříte při nákupech za čisticí prostředky, a navíc si po bytě nešíříte agresivní chemikálie.

Bakterií a alergenů se zbavíte, jelikož horká pára zároveň povrchy dezinfikuje, ale nemusíte se přitom bát o sebe, ani o zdraví svých dětí nebo domácích mazlíčků.

Použít ho můžete doma i v garáži

Parní čistič lze použít na různé povrchy, ať už jde o sklo, polstrování, plechové části trouby, dlažbu či plovoucí podlahu. Díky širokému využití ho oceníte při úklidu nejen doma, ale třeba i v garáži, kde s ním můžete vyčistit mimo jiné interiér auta.

Pára bez větší námahy dokáže odstranit běžné nečistoty a fleky, ale poradí si i s podstatně odolnější špínou. Pokud se pustíte do likvidace opravdu odolné špíny, počítejte s tím, že budete muset pořádně přitlačit a s kartáčkem kroužit delší dobu, ale výsledek opravdu stojí za to.

Čištění pouze vodou

Horká pára vypouštěná pod tlakem patří k nejefektivnějším způsobům čištění. Velkou výhodou je použitá náplň - voda. Nepotřebujete tudíž žádné drahé, neekologické a ke zdraví necitlivé čisticí prostředky, ale prostě a jednoduše obyčejnou vodu.

Ruční parní čističe se vyznačují svými malými rozměry, takže manipulace s nimi je velmi jednoduchá. Konstrukce čističe a jeho malé rozměry umožňují ovládat tenhle typ stroje jednou rukou, nádoba s ohřívačem vody a tryska tvoří jeden celek. Některé ruční parní čističe jsou vybaveny i prodlužovací hadicí a hubicí pro čištění podlah, ale tento typ je lepší využít spíše na malé plochy.

Pojízdné parní čističe jsou tvořeny samostatnou pojízdnou nádobou s kolečky a samostatnou hadicí, která se k nádobě připojuje. V nádobě je umístěn ohřívač vody pro vyvíjení páry, případně samostatná nádržka na vodu. Tenhle typ parních čističů je ideální pro důkladnější čištění tvrdých povrchů v bytech a rodinných domech.

Parní vysavače jsou svým vzhledem podobné pojízdným parním čističům, ale oproti nim nabízejí nejen čištění párou, ale i vysátí rozpuštěných nečistot do sběrné nádoby. Hodí se k čištění koberců, sedaček a tvrdých typů podlah, protože rozpuštěné nečistoty jsou odsáty z povrchu pryč a nemusí se po parním čištění ještě navíc stírat mopem nebo utěrkou.

Parní mopy připomínají svým vzhledem tyčové vysavače a mají oproti ostatním typům parních čističů omezené použití. Jsou dobré na pravidelné, třeba i každodenní čištění tvrdých typů podlah. Nejsou ale příliš vhodné na důkladné jednorázové úklidy, protože si neporadí tak dobře s vyšší mírou znečištění. Psali jsme také: Pokud vás nebaví žehlení, řešením může být žehlicí lis. Dovede zkrátit dobu na polovinu až čtvrtinu

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu