Květinové jarní dekorace vám zvednou náladu. Vytvořte si je snadno sami

Ostatní 02. března 2021 | 12:04 — Helena Malá
Zima byla dlouhá a mnoho lidí se už těší na skutečný příchod jara. Na nic nečekejte a vytvořte si doma úchvatné jarní dekorace z živých rostlin. Použít můžete hrnkové i řezané, záleží jen na vás. Dobrou zprávou je, že prakticky nemáte co pokazit.
Dalších 11 fotografií v galerii
Jarní květinové dekorace člověku dodají potřebnou energii / Depositphotos

Pokud se pustíte do vytvoření květinové jarní dekorace, musíte zvážit především to, jaký odstín vaše aranžmá bude mít. Je dobré vše sladit se zbytkem interiéru. I ten ale jde trochu přizpůsobit, třeba pořízením nových polštářů či dek. Na květinových dekoracích je skvělé to, že prakticky nemáte co pokazit. Pusťte se do toho. My vám prozradíme, které květiny se do jarních vazeb hodí i jaké barevné kombinace vypadají obzvlášť dobře.

Květin, které symbolizují jaro, je nespočet a každý dává přednost jiným. Sestavili jsme proto žebříček těch nejznámějších.

Sněženka

Příchod jara oznamují sněženky. Někde vykvetly už koncem února, jiné teď v březnu. Jde o náš původní druh. Květy jsou bílé a mohou mít mnoho podob – od zeleno-bílého žíhání až po plnokvěté velké trsy. Charakteristické jsou pro sněženku také dlouhé štíhlé listy. Na našich zahrádkách se nejčastěji vyskytuje sněženka podsněžník (Galanthus nivalis).

Narcis

Žluté narcisy jsou tradiční jarní květinou. Někdo dává přednost řezaným narcisům, jiný raději vytvoří dekorace z narcisů zasazených v květináčích. U nich je výhoda, že je po odkvetení můžete zasadit na zahrádku, kde vám tyto žluté kvítky udělají další rok opět radost.

Modřenec

Protáhlé tmavě modré šišky zná snad každý, ať už coby rostlinu rostoucí ve volné půdě, tak rychlenou rostlinku v květináči. Vyšlechtěny jsou však i bílé, růžové či bleděmodré varianty. Modřenec dobře roste v kvalitním zahradnickém substrátu při pravidelném zavlažování. Má radši chladnější vzduch.

Tulipán

Tulipány mají nespočet barevných variant a dodají na váš stůl pravou jarní atmosféru. Existuje jich několik druhů, známe například jednoduché rané tulipány, plnokvěté rané, Darwinovy tulipány, liliokvěté, střapaté, jednoduché i plné pozdní tulipány a mnohé další.

Pryskyřník

Řezané květy pryskyřníků nejsou běžně v prodeji, ale pokud je někde koupíte, určitě stojí za vaši pozornost, protože svými zvláštními zářivými barvami oživí každý interiér. Květy při dobré péči (chladnější prostředí, pravidelná výměna vody v nádobě) vydrží ve váze asi týden. Častěji je ale seženete v květináči.

Prvosenka

Prvosenkám se lidově říká petrklíče, bukvice bílé nebo byliny sv. Petra. Jde o další typické posly jara. Zatímco ostatní rostliny sotva vykoukly z hlíny, prvosenky už se pyšní rozvinutými květy a nádhernými barvami. Těmto nenáročným trvalkám to sluší na záhoně, ve skalkách nebo v nádobách. Oko potěší i na kuchyňském stole.

Krokus

Také v případě krokusů se můžete setkat s různými druhy v pestré paletě barev (bílá, růžová, fialová i žlutá). Květy mohou být i žíhané a rovněž vypadají skvěle v jarních aranžmá.

Frézie

K oblíbeným jarním květinám patří rovněž frézie. Rychlené květy ze skleníků se dostávají na trh a do obchodů již v zimě. Frézie nádherně voní a díky pestré paletě barev připraví ve váze i na záhoně skvělou podívanou.

Hyacint

Hyacint má typickou sladkou vůni a sehnat je můžete v nepřeberné škále barev. Ve venkovních podmínkách kvetou v průběhu dubna a května, dají se ale také rychlit v bytě pro kvetení v zimních měsících. Květy se na rostlinách udrží déle, pokud je vystavíte na chladnější místo. O tom, jak doma rychlit hyacint a co s ním provést po odkvětu, jsme psali zde.

Sedmikráska

Barevné variety „obyčejné“ sedmikrásky seženete v každém dobrém zahradnictví. Jedná se o dvouleté rostlinky a říká se jim sedmikrásky zahradní. Při správném pěstování se vám odmění bohatými a barevnými květy v barvě bílé, růžové, červené i fialové. Potřebují plné slunce až polostín, propustnou a humózní půdu, jen střední zálivku a jsou velmi nenáročné. Kvetou od dubna do srpna.

Kouzlení s barvami

Co se týká barevných kombinací, fantazii se meze nekladou. Někdo dá přednost jen bílým kvítkům, další vsadí na nestárnoucí kombinaci žluté a zelené, žluté a červené či modré a bílé. Jemně působí také kytice v pastelových barvách nebo v odstínech růžové. Zajímavě vypadají i aranžmá, ve kterých spojíte žluté a fialové barvy. Chybu však neuděláte ani pestrobarevnou kyticí. Dovoleno je zkrátka vše. O tom, jak na jaro připravit váš balkon, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu