Zaostřeno na mléko: Jeho využití je podstatně širší, než si myslíte!

Ostatní 11. září 2017 | 07:51 — Anna Novotná
Mléko je jednou ze základních potravin a snad v žádné domácnosti nechybí. Jeho využití je ale podstatně širší, než si ho dát jen do kávy nebo z něj uvařit puding! Naučte se mléko používat i jinak!
Další 3 fotografie v galerii
Díky mléku můžete usmažit zdravější hranolky nebo bez rizika popraskání připravit jitrnice. / Shutterstock

Máme pro vás několik tipů, jak mléko v kuchyni použít i trochu možná netradičně. Díky této tekutině například můžete vytvořit méně mastné hranolky a mléko oceníte i při vaření jitrnic!

Mléko k rybám

Aby omáčka k bělomasým rybám měla skutečně lákavou barvu, nařeďte ji mlékem místo vody. Vznikne tak nádherně bílá omáčka, která bude také mnohem chutnější.

Jitrnice bez prasklin

Jitrnice a jelita při vaření často praskají. Pokud je ale předem namočíte do vlažného mléka, problému se zbavíte.

Zdravější hranolky

Pokud před fritováním namočíte nakrájené brambory na 20 minut do mléka, budou pak hranolky méně tučné. Mléko totiž zabrání bramborám absorbovat během přípravy tolik oleje.

Bez připálení

Pokud mléko vaříte, často se vám vytvoří na dně hrnce skvrny, které jde jen horko těžko odstranit. Dá se tomu přitom snadno předejít. Stačí, když hrnec předtím, než do něj mléko nalijete, vypláchnete vodou. Mléko se pak nebude připalovat.

Přetékající mléko

Vařící mléko vám nepřeteče, když v hrnci během varu ponecháte lžíci. Další fígl spočívá v tom, že okraje hrnce potřete olejem nebo máslem - ani v tomto případě vám mléko nikam neuteče!

O mléku mezi lidmi koluje řada mýtů, které se ale rozhodně nezakládají na pravdě. Někdo tvrdí, že mléko zahleňuje, jiný zase, že obsahuje antibiotika a hormony. Jak je to ve skutečnosti?

1. mýtus: Do trvanlivého mléka se přidávají konzervační látky

Jeden z nejčastějších omylů, co si lidé myslí o trvanlivém mléce. Jeho trvanlivosti je dosaženo pouze díky vysokému teplotnímu záhřevu a následnému aseptickému balení. Svou roli v trvanlivosti hraje i specifické složení obalu, jenž brání přístupu světla a vzduchu.

2. mýtus: Trvanlivé mléko je méně výživné než čerstvé

Rozdíl v obsahu bílkovin, vitamínů a minerálů mezi čerstvým a trvanlivým mlékem je zcela minimální, protože tepelné ošetření trvanlivého mléka způsobí ztrátu zmiňovaných látek max. o 10 %.

3. mýtus: Mléko zahleňuje

Po požití mléka sice můžete pociťovat v ústech a hltanu jemný povlak, ten je však tvořen mléčným tukem. Nejedná se tedy o žádný hlen. V minulosti se této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu.

4. mýtus: Hodně lidí mléko špatně tráví

Za tímto tvrzením může být čínská medicína. V Asii je sice vysoký podíl populace, která nesnáší mléčný cukr (laktózu), protože historicky nechovali dobytek. Jenže Češi jsou z minulosti zvyklí mléko pít. Laktózová intolerance se v naší populaci vyskytuje v průměru jen u 8 až 10 % lidí.

5. mýtus: Mléko obsahuje hormony a antibiotika

Bylo dokázáno, že mléko krav léčených antibiotiky neobsahuje ani stopy těchto látek. Přítomnost hormonů v kravském mléce odborníci nepopírají, ale jedná se o tak nepatrné množství, že na nás nemá žádný vliv.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Heidi Janků prožívá těžké období. A kvůli stresu se jí ozvala vážná nemoc

Nepříjemný zápach ze psí tlamy: Jak ho účinně odstranit?

Zpracování švestek na zimu: Rady a tipy jak na povidla a...

Chcete mít dokonale lesklý a čistý dřez? Vyzkoušejte náš...

Sušení potravin: Vyrobte si zdravé mlsání pro dlouhé zimní...

Zbavte se zbytečných chemikálií! Vydezinfikujte byt stejně...

Starší nebo nepoužívaný lak na nehty nevyhazujte. Máme pro...