Kůra z pomerančů má v domácnosti několik překvapivých využití

Ostatní 21. října 2017 | 15:39 — Anna Novotná
Milovníci pomerančů jistě přeplňují odpadkové koše a komposty kůrou z nich a přitom ji existuje spousta možností nápadů, jak pomerančovou kůru využít.
Dalších 5 fotografií v galerii
Využití pomerančových slupek je mnoho! / Shutterstock

Vždy je lepší koupit ekologicky pěstované pomeranče pro opětovné použití slupky, kdykoli je to možné, a to zejména pokud máte v plánu kůru jíst nebo ji používat na vašem těle.

Slupky z konvenčně pěstovaných pomerančů obvykle podléhaly postřiku a nejsou vždy bezpečné ke konzumaci. Pokud se vám nedaří koupit organické pomeranče, umyjte ovoce pod studenou vodou, abyste odstranili co nejvíce pesticidů jak jen to je možné. Použijte i kartáček. Pokud se chystáte využít jen kůru a nemáte bio pomeranč, dejte ji do sklenice, zalijte vodou a nechte louhovat 24 hodin. Pak vodu vylijte, opět kůru zalijte vodou a tento proces opakujeme třikrát. 

Pomerančová kůra proti akné

Pleťová maska z nastrouhané čerstvé pomerančové kůry

Akné vzniká nejčastěji v důsledku zašpinění kožních pórů prachem, jejich zablokování nadměrnou tvorbou kožního mazu nebo na základě bakteriální nebo virové infekce. Jak vám s léčbou pomůže pomerančová kůra? Její hlavní účinek spočívá v tom, že dokáže vytáhnout špínu z pórů a pročistit tak pokožku a současně odstraní mrtvé a poškozené buňky.

Jako prostředek na léčbu akné nejlépe funguje jednoduchá pleťová maska, kterou si můžete vyrobit z nastrouhané čerstvé (nesušené) pomerančové kůry. Tím získáte pastovitou hmotu, kterou si můžete nanést na tvář, jako pleťovou masku. Nechte působit po dobu 15 minut a pak omyjte vlažnou vodou.

S pomocí tohoto postupu se nejen zbavíte akné, ale současně snížíte tvorbu mazu v mazových žlázkách. Vaše pokožka tak získá jemnější a lesklejší vzhled. 

Jezte pomeranče i se slupkou

Dalším způsobem, jak může pomerančová kůra pomáhat v boji proti akné je konzumace pomerančů i s kůrou. Pomerančová kůra totiž obsahuje velké množství vlákniny, která pomáhá regulovat činnost střev a vyprazdňování. To vám umožní dostat z těla ven toxiny a škodlivé odpadní látky, což poztivně působí na potlačení tvorby akné. Při konzumaci pomerančů se slupkou je potřeba konzumovat jenom organicky pěstované pomeranče, na které nebyly aplikovány chemické postřiky a před konzumací nesmíte zapomenout na dostatečné omytí pomeranče. Slupku řádně vydrhněte jemným kartáčem. 

Čištění

Odstraňuje skvrny od vody. Nevzhledné vodní skvrny na kovových předmětech? Oleje v pomerančové kůře je přirozeně odstraní. Jen slupkou třete předmět až ho vyleštíte.

DIY hubka. Z pomerančové kůry lze vytvořit fantastickou přírodní houbu, ale nesmí být moc přesušená. Nejen, že to funguje stejně dobře jako normální houba, ale ponechává lehce citrusovou vůni.

Využití okolo domu

Odpuzuje hmyz. Mravencům, mouchám a komárům se nelíbí limonen, něco, co se přirozeně nachází v pomerančích a dalších citrusových plodů. Rozesypte pomerančovou kůru v oblastech, kde se škůdci nacházejí. Nastrouhejte čerstvou (nesušenou) pomerančovou kůru a vytvořte malé hromádky na místech, kde se hmyz často vyskytuje. Mravenců se nejlépe zbavíte tak, že čerstvě oloupanou pomerančovou kůru z jednoho většího pomeranče vložíte do mixéru, zalijete dvěma decilitry vody a rozmixujete. Následně vzniklý roztok nalijte přímo do mraveniště nebo na cestičky, kudy mravenci chodí.

Vytvořte si vlastní vůni. Nechte slupky vysušit - ideálně na sluníčku. Vyschlé slupky rozemelte v kuchyňském robotu, a umístěte je do sáčku. Sáčky pak uložte do zásuvek, skříní, sklepů, nebo kdekoliv jinde, kde vás trápí zatuchlost. Plátěné pytlíky můžete rozmístit po bytě také na místa, kde vás netrápí zápach, ale chcete jen příjemně osvěžit vzduch.

Využití v odpadkovém koši. Udržujte nádoby na odpadky a zařízení na zpracování bioodpadu snesitelné. Před vložením sáčku do opadkového koše, umístěte sušenou pomerančovou kůru ve spodní části koše. Nastrouhání pomerančové kůry do zařízení na zpracování bioodpadu také pomůže udržet pachy na uzdě.

Změkčení hnědého cukru. Pokud máte tvrdý a slepený hnědý cukr, promíchejte ho s pomerančovou kůrou. Oleje ve slupce přirozeně změkčí hnědý cukr.

Zničí zápach z bot. Pomerančovou kůru z čerstvě naloupaného pomeranče zabalte do pečícího papíru nebo vložte do prodyšného plátěného sáčku, který následně umístěte do bot. Nechte působit 24 hodin. Během této doby do sebe pomerančová kůra nejen natáhne nežádoucí pachy, ale současně vaše boty provoní svěží vůní a zabije většinu baktérií, které jsou příčinou zápachu z bot.

Recept na kandovanou pomerančovou kůru

Kandovaná pomerančová kůra je výborná lahůdka. Je mnoho způsobů, jak si doma udělat kandovanou pomerančovou na mlsání nebo do moučníků. Zde pro vás máme jednoduchý recept na tuto pochoutku:

Ingredience

200 g pomerančové kůry
220 g krupicového cukru
250 ml vody

Postup

Pomerančovou kůru dokonale omyjeme a 3 dny ji máčíme ve vodě, aby se zbavila hořkosti a chemikálií. Alespoň jednou denně vyměníme vodu za novou.

Po třech dnech kůru zcedíme, nakrájíme na malé kostičky nebo tenké plátky a povaříme asi 15 minut do měkka.

Krupicový cukr rozvaříme s 250 ml vody. Do cukrového rozvaru můžeme přidat špetku kyseliny citronové (působí jako konzervant) a lžičku medu (ten zabrání tomu, aby cukr na kůře zpět nekrystalizoval a nedělal na ní bílý film). Přidáme pomerančovou kůru, kterou dále vaříme, až se odpaří všechna voda a cukr se začne nabalovat na kosky pomerančové kůry.

Pomerančovou kůru rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ji zaschnout do následujícího dne. Kdo má rád sladší, může pomerančovou kůru ješ

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Okouzlující Jitka Kocurová se po dlouhé době objevila na veřejnosti. Po dvou dětech vypadá báječně!

Vánoční úklid trochu jinak: Vydezinfikujte perfektně svůj...

Jak správně pečovat o semišové boty v zimě, aby přežily...

Padající sníh ze střechy může způsobit vážná zranění....

Máte doma loudila? Odnaučit psa žebrat o jídlo není až tak...

Vyrobte si vlastní purpuru a vytvořte doma tu nejkrásnější...

Vánoční tip: Nahraďte klasický štrúdl perníkovým s...